İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

13.05.2007

Kim Düşer, Kim Kalır?

Son yılların en zevkli şampiyonluk mücadelesini yaşıyoruz La Liga’da. Şampiyonluk mücadelesinde olduğu kadar ligde kalma yarışı da oldukça heyecan verici olmaya başladı. Bu yazıda kümede kalma savaşı veren takımların kalan maçlarına, form durumlarına ve artı-eksilerine bakmak istiyorum.

Düşme endişesini Osasuna takımından başlatmak istiyorum. 37 puanları var ve hala tehlikeli hatta yakınlar. Öncelikle bu yedi takımın kalan maçlarını listelemekte fayda var.

Osasuna (37) Real Betis(35) Athletic Bilbao(33)

VILLARREAL BARCELONA(D) DEPORTIVO

LEVANTE(D) GIMNASTIC ZARAGOZA(D)

REAL SOCIEDAD CELTA VIGO(D) MALLORCA

REAL BETIS(D) OSASUNA VILLARREAL(D)

ATLETICO MADRID RACING SANTANDER(D) LEVANTE

Levante (33) Celta Vigo(30) Real Sociedad(27) Gimnastic(24)

CELTA(D) LEVANTE GIMNASTIC(D) SOCIEDAD

OSASUNA SOCIEDAD(D) CELTA BETIS(D)

SANTANDER(D) BETIS OSASUNA(D) ATL. MADRID

VALENCIA ATL. MADRID(D) SANTANDER GETAFE(D)

ATH. BILBAO GETAFE VALENCIA(D) BARCELONA

La Liga’da kalmak için kaç puan almak gerekecek? Bundan başlayalım. 20 takımlı oynanan son dokuz sezonu incelediğimizde, ligi 18. sırada bitiren takımların 9 sezonda en az 36 puan aldıklarını gördük. Bu istatistik devam ederse ligde kalmak için en az 37 puan gerekecek. Bu dokuz sezon içinde örneğin; 1999-2000 sezonunda –ki bu sezona o sezon en çok benzerlik gösteren sezondur hem üst sıralar hem de alt sıralar açısından- Ligi 18. sırada tamamlayan Real Betis 42 puan elde etmiş. 17. olan Numancia ise 45 puan almış. Dokuz sezonun beşinde ligden düşen son takımın aldığı puan 40 ve 42 arasında. Dördünde ise 36-39 puan arasında. Ortalamalarını aldığımızda ise düşen son takımın puanı 39 olarak ortaya çıkıyor.

Bu durumdan çıkaracağımız sonuç eğer son dokuz sezon gibi olursa ligde kalmak için 40 puanı bulmak gerekecek ancak düşme hattındaki takımların son birkaç maçtaki performansını değerlendirdiğimiz zaman bu puanının daha aşağılara ulaşabileceğini ve 37-38 puanla ligde kalınabileceğini düşünüyorum.

Osasuna takımının bu durumda hayli şanslı olduğunu söylemeliyiz. Kalan beş maçta alacakları birkaç puan onları ligde tutmaya yetecek gibi görünüyor. Zaten Osasuna’nın bu listede olmasının en büyük nedeni puanı değil, son haftalarda yaşadığı düşüş. Osasuna son onbir maçında sadece bir kez kazanabildi. Altı maçtan ise yenik ayrıldı. Osasuna’nın kalan maçlarına baktığımızda üç maçı evinde oynayacak. Evinde 15 maçta 5 galibiyet, 6 beraberlik, 5 de mağlubiyet almış bir takım Osasuna. Kalan maçlarına baktığımızda Osasuna’nın ligden düşmesi oldukça zor görünüyor. Ligi 41-42 puandan az bitirmeleri çok zor.

Real Betis ise ligin ilk yarısındaki kötü görüntüsünden Luis Fernandez’in gelişiyle sıyrılmış ve ikinci yarıda aldığı puanlarla hızla tırmanmıştı ancak son maçlarda kazanamayan bir takım haline geldi. Son sekiz maçtan beşinde beraberlik, üçünde ise mağlubiyet aldı. Son 12 maçında tek galibiyeti ve tam sekiz beraberliği var. Betis evinde kolay kaybetmiyor kazanamasa bile kaybetmesi de çok olası değil. Keza deplasman maçlarında da öyle. Kalan maçlarına baktığımızda evinde oynayacağı Gimnastic ve Osasuna maçlarından en az 4 puan alması muhtemel. Unutmamak gerekir ki son üç iç saha maçını cezaları nedeniyle Manuel Ruiz Lopera’da oynayamadılar. Barcelona ve Atletico gibi iki zor deplasmanda bile puan alma ihtimalini göz ardı edemeyeceğimiz Betis’in, üç deplasman maçından birinde bir puan alması halinde ligi 40-42 puan arasında bitirmesini öngörebiliriz.

Bu hafta aldığı Nastic galibiyetiyle puanını 33’e yükselten ve 16. sıraya yükselen Levante son beş haftaya girerken moral kazanmış görünüyor. Levante bu galibiyetle 11 maç aradan sonra kazanmış oldu. Levante kalan beş hafta da en önemli iki rakibi olan Celta ve Athletic ile deplasmanda karşılaşacak. Bu maçların sonucu muhtemelen düşecek takımı belirleyecek. Levante muhtemelen bu iki takımdan birer puan alabilirse ligde kalma şansını hayli artıracaktır. Levante kalan beş maçta üç kez deplasmanda olacak. Bu maçlara baktığımızda Levante’nin ligi 3-5 puan alarak 36-38 puanla bitirmesini bekliyorum. Tabiî ki Bilbao ve Vigo deplasmanlarından puan alarak bu belirttiğim puanı alırsa ligde kalacaktır. Benim öngörüm Levante o iki maçtan puan çıkaramayacağı yönünde.

Athletic Bilbao ise Recreativo deplasmanından bu hafta kritik bir puan alarak 33 puana yükseldi. Athletic kalan beş maçta üç kez evinde olacak. İçerde oynayacağı bu maçlardan alacağı iki galibiyetle ligde kalacaktır. Özellikle de bu galibiyetlerden biri Levante olursa, Athletic’in deplasmanda alacağı skorlar çok önemli olmayacaktır. Zaragoza ve Villarreal deplasmanları zor deplasmanlar kuşkusuz. Athletic Bilbao’nun kalan maçlarda içerde 7 puan alarak, deplasman maçlarından puansız bile dönse, ligi 40 puanla bitirebileceği kanısındayım.

Geçen sezonun altıncısı olarak UEFA kupasına katılan ve burada son 16 takım arasına kalıp, Werder Bremen’e elenen Celta lige de kötü başlamamış olmasına rağmen 11. haftada oynadıkları Deportivo derbisinden sonra bariz bir düşüş sergileyip bu sürede sadece 2 galibiyet, 8 beraberlik, 12 da mağlubiyet alarak düşme hattının içine düştüler. Stoickhov’un takımın başına gelmesinin ardından çıktıkları dört maçta üç mağlubiyet alan Celta üç maçtır kaybediyor ve gol bile atamıyor. Celta Vigo bu hafta sahasında Levante ile karşılaşacak. Diğer dört maçında ise UEFA kupası mücadelesi veren iki takım ve ligde kalma mücadelesi veren iki takımla oynayacak. Yani oldukça zor maçlar. Celta’nın ligde kalma yolundaki üç rakibinden 7 puan alır, sahasında oynayacağı Getafe maçından en az bir puan çıkarırsa ligde kalır düşüncesindeyim. Tabii ki bu hafta oynayacağı Levante maçı Celta’nın ve diğer takımların kaderini belirleyecek. Tahminim Celta’nın 6-8 puan alarak ligi 36-38 puanla tamamlayacağı yönünde.

Ligde 19. sırada yer alan Real Sociedad son iki maçını kaybederek, ligde kalma şansını önemli ölçüde azalttı. Athletic Bilbao ve Levante’nin 6 puan gerisinde kalan beş haftaya girecek olan Sociedad tekrar gol sorunu yaşayan bir takıma dönüşmüş görünüyor. Real Sociedad için de en kritik maç bu hafta oynanacak olan Nastic maçı. Nastic maçından bir galibiyet çıkarabilirse son dört maça umutla bakacaklardır. Aksi takdirde, yani bu maçı berabere dahi bitirse Sociedad’ın ligde kalması imkansız bir hal alacaktır. Ben yine de ligden çok büyük ihtimalle düşmüş olan Nastic karşısında Sociedad’ın şanslı olacağı kanaatindeyim. Oradan üç puanla dönebilir. Eğer bu maçı kazanabilirlerse kalan diğer dört maçta Sociedad’ın 7 puan daha alabilir diye düşünüyorum. Alacakları puan 8-10 civarında olabilir. Bu da onların 35-37 arası bir puanla ligi bitirmelerini sağlar.

Ligde kalması mucize gibi yorumlayabileceğimiz takım ise Nastic. Kalan beş maçta Atletico ve Barcelona ile karşılaşacak olan Nastic’in bu beş maçı da kazanması gerekecek ama şu an gördüğümüz Nastic’in bu beş maçı kazanması imkansız. Kaldı ki bu beş maçı kazanmış olsa bile ligden düşebilirler. Bu nedenle Nastic’in bu zorlu maçlardan en fazla 3-4 puan çıkarır düşüncesindeyim. Nastic ligden düşen ilk takım olmayı matematiksel olarak da birkaç maç içinde garantileyecektir. Alacakları puan en fazla 28 olur diye düşünüyorum.

Bu hesaba göre lig sonunda bu yedi takımın alacakları puanlar;

Osasuna 41-42, Betis 40-42, Athletic 40, Celta 38, Sociedad 37, Levante 36, Nastic ise 25-26 olacak.

Çok zorlu bir lig yaşıyoruz. Yukarıda yazmış olduklarım bir bakıma müneccimliğe giriyor. Gerçekten de La Liga’da kimin kimi yeneceği belli değil. Bu öngörüleri yaparken takımların fikstürlerinin yanı sıra takım kültürlerini de dikkate aldım. Levante ve Nastic’in rakiplerine oranla bu lig için daha tecrübesiz takımlar olması, kalan beş haftada onların bir adım daha geri düşmesini sağlıyor. Ligden düşmesi hemen hemen kesinleşen Nastic kalan beş haftayı kayıpsız kaparsa belki ligde kalabilir. Bu da imkansız gibi bir şey.

Bu hafta oynanacak olan Celta-Levante ve Nastic-Sociedad maçları neyin ne olacağını bize gösterecek olan karşılaşmalar. Eğer bu maçlardan Celta ve Sociedad galibiyet çıkaramazlarsa ligden düşecek üç takım kendini belli etmiş olacak. Özellikle Celta bu maçı kaybeder, Athletic’de sahasında kazanırsa Celta’nın ligde kalması çok ama çok zor hale gelecek.

Son olarak Betis ve Osasuna’nın herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını, Athletic’in de ligde kalacağını, Nastic’in düştüğünü, Sociedad’ın ise çabalarının yetmeyeceğini düşünüyorum. Levante ve Celta’dan biri ligi veda edecek gibi görünüyor. Puan avantajı Levante’de ama fikstür avantajı Celta’dan yana görünüyor ama yukarıda da birkaç kez tekrar ettiğim gibi Celta-Levante maçının skoru düşecek üçüncü takımın ortaya çıkmasında önemli bir ipucu olacak.

Takımlar arasındaki ikili averaj ve genel averaj durumlarına da bir göz atalım. Takımların hala birbirleriyle maçları var ama biz bugüne kadar oynanan maçlardan yola çıkarak bir şeyler söyleyelim.

Osasuna Betis ve Levante ile oynadığı ilk maçları kazandı. Sociedad’a ise kaybetti. Athletic Bilbao’dan ise dört puan aldı. Olası bir durumda onların üzerinde olacak. Nastic’i de iki maçta da yendi. Celta Vigo karşısında ise bir galibiyeti, bir de mağlubiyeti bulunuyor ama gol üstünlüğü Osasuna’da. Osasuna’nın aynı puan durumunda sıkıntı yaşamayacağını görüyoruz.

Betis’in Athletic’e karşı üstünlüğü var. İki maçı da kazandı. Levante’den ise dört puan aldı. Sociedad’a karşı ise dezavantajlı durumda. Nastic, Osasuna ve Celta ile ise birer maçı daha var.

Bizi aslında daha çok ilgilendiren dört takıma bakalım. Bu takımların ligi aynı puanda bitirme ihtimalleri mevcut. Levante evinde oynadığı Celta ve Athletic maçlarından beraberlikle ayrıldı. Deplasmanda oynayacağı o iki maçı da kaybederse dezavantajlı hale gelecek. Sociedad’a karşı ise 2-0 galibiyet ve 1-0’lık mağlubiyet elde etti. Burada avantajlı olan taraf. Athletic ise Celta karşısında dezavatanjlı. Sociedad’a üstün, Levante karşısında da kazanması halinde avantajlı taraf olacak. Celta takımların kendi aralarında oynadığı maçlarda daha iyi durumda olan takım. Puan eşitliği halinde Celta muhtemelen, özellikle Athletic ve Levante’nin, Athletic’de Levante’nin üstünde olacak. Tabii ben bunu söylerken, Celta ve Athletic’in Levante’yi yeneceğini düşünerek söylüyorum.

Yazıyı bitirirken son olarak şunu söylemek istiyorum. Celta-Levante ve Athletic-Levante maçları ligden düşen üçüncü takımı belirler. Levante, bu maçları kaybetmezse ligde kalır, aksi halde düşer.

Hiç yorum yok: