İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

13.05.2007

Futbolun Geleceği İspanya’da

Gelecek yıllarda yıldız olması muhtemel futbolculardan bahsedeceğim iki bölümlük yazı dizisinin ilk bölümü olacak bu yazı. İspanya’ya bir yazımı ayırmamın birkaç sebebi var. Öncelikle İspanyol futboluyla besleniyor olmam ilk aklıma gelen şey. Ne var ki bundan öte İspanya futbolunun geleceğe damgasını vuracak çok sayıda yıldız adayına sahip olması.

Yazımda henüz çok küçük olan yıldız adayları arasında fazla durmak istemedimse de çok yetenekli birkaç oyuncuyu da göz ardı edemedim.

Cristian Ceballos :

Barcelona’nın dünya futboluna kazandıracağı gençlerden ilk olarak henüz 12 yaşındaki Cristian’la başlamak istiyorum.Müthiş yetenekli bir çocuk. Ronaldinho’nun onun için neler söylediğini çok merak ediyorum.Onun görüntülerini izlerken bu küçük çocuğa hayran olduğumu söylemek istiyorum. İnanılmaz teknik,müthiş bilek hareketlerine sahip. Çok çabuk ve zeki, harika paslar atabiliyor. Ronaldinho ve Messi’den sonra Barça’da yıldızlaşacak çok önemli bir isim olacak diye düşünüyorum.Bunun için en az bir beş yıl beklemek gerekecek de olsa şimdiden bu çocuğun ismini duyun istedim.

David Moreno:

İspanya’nın yıldız adaylarından biri de 15 yaşındaki David Moreno Estivariz. O aslında şimdiden Madrid’de bir yıldız olmuş.Tribünler hayranlarıyla dolmuş durumda.Real Madrid’in alt yapısında oynuyor. 1.64 m boyunda. Çok teknik ve inanılmaz paslar atıyor. O da Cristian gibi kıvrak ve bileklerine hakim.Moreno’nun 10 numarası Madrid de şimdiden dillere destan olmuş. Yakın bir gelecekte Real Madrid’in 10 numaralı forması onun sırtında olacak.

Carlos Exposito:

Moreno ile aynı takımda oynayan,7 numarayı sırtına geçirmiş olan,1.82 boyunda ve 15 yaşında bir yetenek de Carlos Exposito Verdejo.Onun da Moreno’dan çok farkı yok Madridlilerin gözünde.Sağ açık oynayan bu genç oyuncu da diğerleri gibi çok teknik,Önemli de bir boya sahip.Onu izlerken de biraz Figo,biraz da Henry’den bir şeyler bulmak mümkün.

Toni Calvo:

Tekrar Barça’ya geçmek istiyorum. 1987 doğumlu olan 18 yaşındaki Toni Calvo’yu izlerken neden Barça’nın A takımında yer almıyor diye düşündüm. Muazzam bir sürate sahip. (Herhalde 100m de R.Carlos ile yarışır) Sağ açık olan Toni, Barcelona için Figo’suz geçen günlerin acısını çıkaracak türden bir oyuncu. Belki aynı kelimeleri kullanmak durumunda kalıyorum ama Toni de yukarıda bahsettiğim üç isim gibi müthiş bir tekniğe sahip. Onu izlemek için fazla zaman kalmadı diyerek mutlu oluyorum.

Bojan Krkic :

Bojan Krkic Perez de Barça’nın süper gençlerinden. 16 yaşındaki Bojan da adını ileride sıkça duyacağımız gençlerden.Sırtındaki 9 numarayı ilerleyen yıllarda A takımda da giyme şansını bulacağını düşünüyorum. Topu ayağına aldığında çok rahat adam geçebiliyor, çok kıvrak ve teknik. En önemlisi çok düzgün gol vuruşlarına sahip. İspanya 17 yaş altı takımında da yer alıyor.

Aaron Niguez:

Valencia’lı forvet Avrupa 17 Yaş altı şampiyonasında İspanyolların en önemli kozu durumunda.Oldukça golcü bir isim olan Aaron gelecekte İspanyol futbolunda adından sıkça söz ettirecek bir isim.

Sergio Tejera:

Onun adı diğerleri gibi yabancı değil.Chelsea’nin Espanyol’dan transfer ettiği 16 yaşındaki genç futbolcu Sergio Tejera Rodriguez .Chelsea onu Real Madrid, Barcelona, Man.Utd., Tottenham gibi takımları alt ederek transfer etmiş. Orta sahada oynayan Tejera’yı izleme şansım olmadı. Ne kadar meziyetli bilmiyorum ama okuduklarımız Fabregas gibi onun da önünün açık olduğu yolunda.

Jordi Gomez :

Bir diğer Barçalı da Jordi. 20 yaşındaki sol ayaklı genç yetenek şimdilik Barcelona B de oynuyor. Büyük olasılıkla gelecek yıl onu da Barcelona A takımında görme imkanı bulacağız.Barcelona B nin 10 numarası da çok teknik ve hızlı bir oyuncu. Attığı şahane frikikler var. Belki oynadığı bölge itibariyle Barça’nın ilk onbirinde yakın zamanlarda forma bulamayabilir ama ilerleyen yıllarda çok önemli bir yıldız olacağı kesin gibi.

Marc Valiente :

Marc Valiente Hernandez de 18 yaşında ve Barça B takımında oynuyor Jordi gibi. Rodri ile beraber İspanya 19 yaş altı takımına da seçilen genç futbolcu yine Rodri ile beraber defansın ortasında oynuyor. 1.84 boyunda olan Valiente’nin de çok yetenekli olduğu söyleniyor.

İniesta:

21 yaşında ve onu buraya almama rağmen geleceğin yıldızı olacak demeyeceğim.O oynadığı mükemmel futbolla Barça için arık bir yıldız formatında zaten.Sanki 20 değil de 30 yaşına gelmiş,tecrübeli bir oyuncu edasıyla Ş.Ligi maçlarında ya da ligde onu izlerken büyük keyif alıyorum.Mükemmel pasları,Kıvrak hareketleri,Müthiş oyun sezgisine sahip çok kaliteli bir oyuncu.

Gavilan:

Gavilan Jaime Martinez, Valencia’nın süper yetenekli oyuncularından. İspanya milli takımına da seçilmesi gündemde olan ve Getafe ile çok başarılı bir sezon geçiren 20 yaşındaki oyuncu 16 yaş altı milli takımında Avrupa şampiyonluğu da yaşadı.

Raul Garcia:

Osasuna’nın bu sezon ki başarısının arkasında yatan en önemli oyunculardan biri Raul Garcia Escudero. Yıldız adayından öte O da İniesta gibi yıldız olmak üzere. 19 yaşındaki orta saha oyuncusu Barça ve Real başta olmak üzere bir çok dünya devinin transfer gündeminde bulunuyor. 183 cm boyunda olan Garcia’yı bu sezon birkaç maçta seyretme imkanı yakaladım. Önemli bir oyuncu olacak.

Nsue:

Emillio Nsue 16 yaşında ve Mallorca’da oynuyor. Siyahi oyuncu İspanya 17 yaş altı takımında da yer alıyor.Forvet oynayan Nsue’nin de geleceğin önemli yıldızlarından biri olması bekleniyor. Golcülüğü kadar asistleriyle de oynadığı takımlarda başarılı oluyor.

Fabregas:

Herkesin bildiği bir isimde olsa 18 yaşındaki Francesc Fabregas Soler, burada isminin telaffuz edilmesi gerekli diye düşündüm. Gelecekte yıldız olacak gözüyle bakılmıyor artık ona. O bir yıldız oldu bile. İki yıldır Arsenal formasını giyen Cesc, İspanya Milli takımında da yer alıyor.

Sergio Ramos:

Sezon başında Sevilla’dan Real Madrid’e yaklaşık 25 milyon euroya transfer olan Ramos için ilk başta 19 yaşında bir defans oyuncusuna bu kadar para çok değil mi diye düşünülmüştü.Ne var ki Ramos gösterdiği performansla Madrid ekibinin ve İspanya Milli takımı defansı için son derece faydalı olacağını gösterdi.

Rodri:Barcelona B takımında oynuyor.1.88 boyundaki Rodri 21 yaşında ve Barça A takımına da zaman zaman alınıyor.

Diego Capel :Sevilla’nın 17 yaşındaki hücuma dönük orta saha niteliğinde oynayan genç oyuncusu da önümüzdeki yıllarda adından sıkça bahsettirebilecek nitelikte.

Barragan: İspanyol savunmasının gelecekteki emanetçilerinden olacak.Sevilla’da yetişen yıldız adayı özellikle meridyen kupasında büyük başarı göstermiş.O da Tejera gibi Fabregas yolundan giderek Benitez’in takımı Liverpool’a transfer olmuş.

Soldado: Real Madrid maçlarını izleyenler onu tanıyacaklar.İspanya 21 yaş altı takımında da forma giyen Soldado çok iyi bir golcü izlenimi veriyor.

David Silva:Celta Vigo’lu sol açık hem çok teknik ve kolay adam geçebiliyor hem de iyi bir golcü.Halen Celta da sürekli ilk onbir şansı buluyor.

Jesus Navas:Sevilla orta sahasında sağ kanatta oynayan Navas da 20 yaşında ve gelecekte önemli bir isim olacak.O da Sevilla takımında sürekli yer alıyor.

Cesar Arzo : Villareal’li Arzo 20 yaşında İspanyol futbolunun tipik Guardioala tarzı orta saha oyuncularından biri olacak.Defansta da oynayabiliyor.

Pique: Gerard Pique Bernabeu Man.Utd.da oynayan en azından şimdilik oynamasa da gelecekte oynayacağına kesin gözüyle bakılan çok kabiliyetli bir defans oyuncusu.18 yaşında ve 1.91 boyunda.Onunda ilgi çekici özelliği diğer birçok yıldız adayı gibi Barcelona doğumlu ve Barça altyapısı görmüş olarak ada yolunu tutanlardan biri.

Alexis: Malaga defansının ve İspanya genç milli takımlarının her yaş durumunda değişmezi olmuş bir isim Alexis Ruano Delgado.21 yaşında ve 1.83 boyunda.

Granero: 18 yaşındaki Esteban Granero Molina da Real Madrid altyapısından yetişen ve çok başarılı olması beklenen bir orta saha oyuncusu.Raul ve Maradona’ya benzerlikleri var diye notlar düşülmüş hakkında.

Gonzalo Castro: 18 yaşında ve Bayern Leverkusen alt yapısından yetişmiş bir oyuncu.Bizim gurbetçiler gibi O da İspanyolların gurbetçisi Almanya doğumlu.Defansif orta saha olarak oynuyor.Bu sezon bir çoğu ikinci yarılarda olmak üzere 18 maçta yer almış olan Castro 170 cm boyunda.

Valera: Juan Valera Espin Atletico Madrid de forma giyiyor.İlk kez Akdeniz oyunlarında izlediğim Valera sağ kanadı mükemmel kullanıyor.Bu sezon da Malaga maçında ikinci yarıda oyunu girip harika iki golünü izlemiştim.Çok yetenekli bir oyuncu O’da.

Yukarıda bahsettiğim bu oyuncular dışında aşağıda isimleri ve takımları yer alan oyuncular da önümüzdeki yıllarda İspanya ve Dünya futbolunda önemli yerlere sahip olabilecek oyuncular olarak dikkat çekiyorlar.Aralarında şuanda bile bildiğimiz oyuncular mevcut.

Zapater(Zaragoza),Juanfran(R.Madrid),Albiol(Valencia),Amorobeita(A.Bilbao),Danobeitia (A.Bilbao),Garrido(Sociedad),Victor Vazquez (Barcelona),Israel(Betis), Carmona (Vallodolid), Crespo(Sevilla),Adan(R.Madrid),Cuellar(A.Madrid)Melli(Betis),Javi Garcia (R.Madrid), Marcos(Villarreal),Cristian(Barcelona),Jonathan(Espanyol),Llorente (A.Bilbao), Agirretxe(Sociedad),Miki(Espanyol),Arizmendi(Deportivo),İago(Barcelona)Roberto Garcia(Atl.Madrid),Azcipilicueta(Osasuna),Camacho(Atl.Madrid),Jurado(Real Madrid),Vergara(Barcelona)

Bu yazıda isimleri bulunan,kendilerinden övgüyle bahsettiğim genç oyunculardan mutlaka bazıları çok iyi yerlere gelecek bazıları ise kendilerinden bekleneni veremeyerek çeşitli şekillerde isimleri kaybolacak.Ben özellikle ilk başlarda bahsettiğim Cristian,Moreno, Calvo,Krkic Aaron,Exposito,Jordi gibi isimleri izleme şansı buldum ve tek kelime ile harika olduklarını düşünüyorum.Başta Barcelona olmak üzere İspanyol takımları kurmuş oldukları altyapı mekanizmaları ve futbol kültürleriyle gelecek yıllarda futbolun bir numaralı ülkesi olma hazırlığında.

Konuya devam niteliğinde olan diğer yazıda Dünyanın diğer köşelerinde kimler var onlara bakacağım.

Hiç yorum yok: