İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

1.05.2007

Son Altı Hafta

La Liga’da kritik haftalar başlıyor artık. Zirvedeki üç takım da haftayı galip kapatırken, Şampiyonlar ligi mücadelesi veren takımlardan Valencia kazandı. Zaragoza ve Atletico ise haftayı birer puanla kapamak zorunda kaldı. Üst tarafta bunlar olurken alttaki beş takım da haftayı puansız tamamladı. Sadece Levante ile Celta’nın sıralaması değişti. Geçelim ayrıntılara;

La Liga’nın lideri Barcelona, ligde 18. sırada yer alan ve ligde kalma savaşı veren Levante karşısında Eto’o ile bulduğu golle karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı. Son dört maçında sadece 2 gol atabilen Barcelona takımı havasından uzak görünüyor. Hücum gücü açısından belki de dünyanın en iyisi olmasını beklediğimiz takım, Mallorca ve Deportivo’dan sonra ardı ardına üçüncü iç saha maçını da tek farkla kazandı. Elbette Barcelona’dan özellikle Nou Camp’da rahat ve farklı galibiyetler bekleniyor. Sevilla’nın UEFA kupası yorgunluğuna rağmen onlardan kopamamış olmaları yetmezmiş gibi artık Real Madrid’de iyiden iyiye enselerine yanaşmış durumda. Bu Barcelona’nın şampiyonluğu kaybetmesi şaşırtmayacak. Bu hafta oynayacakları Sociedad maçı onlar için büyük bir şans çünkü en önemli iki rakibi Sevilla ve Real bu hafta sonu ligde karşı karşıya gelecekler.

Ben Sevilla’yı defalarca kez alkışladım bu sezon. La Liga, Kral Kupası ve UEFA kupasında sonuna kadar yürüyen takım sona yaklaştıkça performansını da artırmış görünüyor. Hafta içi UEFA kupasında Osasuna deplasmanında alınan 1-0’lık mağlubiyet elbette iyi bir skor değil ama Sevilla evinde Osasuna’ya birden farklı skorla kazanabilecek bir takım. Bu hafta sonu ise ligde Espanyol ile karşılaştılar. UEFA kupasında finale yükselirlerse muhtemelen karşılaşacakları rakip olan Espanyol karşısında alınan 3-1’lik galibiyet çok önemliydi. Sevilla bu sezon ligde 32, UEFA kupasında 13, Kral Kupasında 7 ve bir de süper kupa finali oynayarak tam 53 resmi maç yapmış durumda ve sezonu üç kupayla tamamlamak adına çok iddialı.

Barcelona deplasmanında oynanan güzel oyun ve son dakikada yenen golle alınan 3-3’lük beraberliğin ardından oynadığı altı maçın beşini kazanan ve birini de son anda kaybeden Real Madrid gerçek büyük olduğunu son haftalardaki performansıyla gösteriyor. Kritik haftalar ancak bu kadar iyi geçirilebilirdi. Athletic deplasmanında 4-1’lik galibiyet alan Real Madrid’in Sevilla ve Barcelona’ya nazaran en önemli üstünlüğü deplasmanda onlardan çok daha başarılı olması. Yine de son haftalarda Madrid’de de işler düzeldi. Kalan altı maçtan dördünü sahasında oynayacak olan Real Madrid için bu da önemli bir avantaj ama kalan altı maçın Sevilla, Espanyol, Zaragoza gibi kaliteli takımlar, Recreativo gibi ligin flaş takımı, Mallorca gibi ligin en formda takımlarından biri ve Deportivo gibi önemli bir takım olduğunu düşünürsek kalan haftaların müthiş geçmesini bekliyorum.

Recreativo’yu 2-0 yenen Valencia ise tekrar dördüncü sıraya yükseldi. Uzaktan da olsa şampiyonluk şansı bulunan Valencia için ligi 4. tamamlamak çok önemli. Şampiyonlar ligini kaçırmamaları gerekiyor. Joaquin bu hafta attığı iki golle takımına hayat verdi. Zaragoza ise Osasuna deplasmanından son dakika golüyle 2-2’lik beraberliği kurtardı ve önemli bir puan aldı. Aslında aklının bir tarafı UEFA’da olan ve bir miktar da yorgun olan rakibini bu maçta yenmeliydi diye düşünüyorum. Haftayı 5. tamamlıyorlar, puanları 54.

Son 11 maçının sadece dördünü kazanabilen ve beşini kaybeden Atletico Madrid bu hafta da Betis karşısında kendi sahasında iki puan bıraktı ve artık ş.ligi yarışından da uzaklaşmak üzere. Lig altıncılığını koruyup UEFA’ya gitmek sanırım onlar için daha anlaşılır bir hedef olarak görünüyor. Betis karşısında galip gelecek kadar pozisyon da üretmelerine rağmen Contreras’ın cezası nedeniyle ilk 11’de yer bulan Doblas’ın mükemmel performansına engel olamadılar ve gol atmayı başaramadılar. Doblas bu maçta tam 8 kurtarış yaptı. Tabii Torres’in sakatlanması da galibiyetin gelemeyişindeki bir başka etkendi. Kalan altı maçta dört kez deplasmana gidecek olan Atletico’nun işi hayli zor olacak.

Valencia deplasmanından puansız dönen Recreativo 49 puanla 7. sırada ve Deportivo ile evinde 0-0 berabere kalarak puanını 48’e yükselten Racing ile beraber Atletico’dan altıncılığı almaya çalışıyorlar. Onlara bu hafta bir ortak daha çıkmış görünüyor. O da Getafe. Sociedad karşısında alınan 1-0’lık skorla 46 puana yükselen Getafe kupadan ümidini kesince ligi asılmaya karar verdi anlaşılan. Barcelona’dan sonra bir başka Katalan Nastic’i deplasmanda 3-0 yenen Villarreal de ligin sonuna doğru vites yükseltti. Forlan’ın iki ve Mati Fernandez’in golleriyle mağlup eden ve oldukça iyi bir oyun ortaya koyan Villarreal, kalan maçlarını da kazanarak Avrupa Kupaları şansını sonuna kadar zorlamak istiyor.

Deportivo, Racing gibi zor bir deplasmandan bir puanla dönerek haftayı haftayı 43 puanla 11. sırada tamamladı. UEFA kupasında finale yürüyen Espanyol ise 42 puanda ve 12. sırada. Son sekiz maçta sadece bir kez kazanmış olmaları onların kötü olduklarını değil tamamen UEFA kupasına konsantre olduklarını gösteriyor. Bu zaten UEFA sonuçlarından da anlaşılıyor. Henüz mağlubiyet almadılar UEFA’da.

Mallorca’ya da bir haller oldu. İçerde altı haftadır kazandıkları yetmezmiş gibi deplasmandaki son üçüncü maçında 4 puan aldılar ve tek yenilgileri Barça’dan alınan son dakika golüyle gelen yenilgi. Bu hafta da ligde kalma mücadelesi veren Celta’ya deplasmanda üç gol attılar ve puanlarını 42’ye yükselttiler.

UEFA kupasında finale kalmaya çalışan Osasuna 37, Betis ise 35 puana yükseldiler bu hafta aldıkları beraberliklerle. İkisinin de düşme endişesini hissetiklerini düşünüyoruz ama bu çok da olası değil.

Geldik son beşe. Buradan üç takım düşecek. Bu hafta ki sonuçlar neticesinde Nastic’in pek şansının kaldığını söyleyemeyiz. Aslında bu hafta kazanan bir takım olsaydı müthiş bir hafta finali yaşamış olurdu. Barcelona’ya deplasmanda kaybeden Levante’nin haftanın en mutlusu olduğunu düşünüyorum. Evinde Mallorca karşısında dağılan Celta’nın ise gösterdiği performans “ligden düşsün” performansı bunu açıkça söylemek lazım. Real karşısında evinde dağılan Athletic ise şaşırtmadı. Getafe’ya kaybeden Sociedad ise içerdeki iyi performansıyla kalan haftalarda umutlu.

Her zaman olduğu gibi yazının son bölümünde haftanın kadrosuna bakalım;

Kalede; Barcelona’ya karşı müthiş oynayan Molina ile Atletico karşısında takımına bir puan getiren Doblas’ı ben ayıramadım. Haftanın kaleciliğini paylaştıralım istedim.

Savunmada; İspanya’nın geleceğinin kurulu olduğu bir savunma düzeni oldu. Real Madrid’li, 20 yaşındaki Sergio Ramos, Getafe’li 21 yaşındaki Alexis, Zaragoza’nın 19 yaşındaki oyuncusu Gerard Pique ve Sevilla’nın süper yeteneği 22 yaşındaki Antonio Puerta. Savunmamızın yaş ortalaması 20, 5.

Orta Sahada; Valencia’ya geldiğinden beri en iyi oyunlarından birini çıkararak iki gol atan Joaquin, Zaragoza’dan Aimar, Sevilla’dan Marti ve Mallorca’dan Gutierrez haftanın orta saha oyuncuları.

Hücumda; Forvetlerimiz ise Messi ve Forlan.

Hiç yorum yok: