İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

27.05.2007

Bu sezonun en mutluları: Katalanlar

La Liga’da 2005-2006 sezonu tamamlandı. 38 haftalı sezonun en mutluları hiç kuşkusuz Katalanlar. Barcelona kentinin iki takımı bu sezon ligdeki iki kupayı da aldılar. Barcelona lig şampiyonu olurken, Espanyol da kral kupasını kazandı. Ayrıca Barcelona Şampiyonlar Ligini kazanma başarısını gösterdi. Espanyol’un mutluluğunu da taçlandıran son hafta yaşadık. 90+1 de Coro’nun attığı golle ligde kalmayı başardı. Sezona damgasını Katalanlar vurdu diyebiliriz.

Sezonun başından itibaren Barcelona en üste yerleşti ve bu üstünlüğünü sürekli hissettirerek şampiyonluğa ulaştı. Real Madrid, Valencia ve Osasuna ligi ilk dört içinde bitirerek şampiyonlar ligine katılma hakkını elde ettiler. Sevilla, Celta ve kral kupası sahibi Espanyol seneye UEFA kupasında, Lig yedincisi Villarreal ise intertoto kupasında yer alacak. La Liga’ya veda edenler ise Alaves, Cadiz ve Malaga. Şimdi takımlar nasıl bir sezon geçirdiler bir bakalım.

Barcelona:

Bu sezonun İspanya’da ve Avrupa’da en iyisinin Barça olduğu aşikar. Hem İspanya ligini hem de Şampiyonlar ligini kazandılar. Sezon başında da herkesin favorisiydi Barça. Sadece ligde değil Şampiyonlar liginde de önemli bir favoriydi ve her iki kulvarda da favori olmalarını boşa çıkarmayarak mutlu sona ulaştılar. Kazandıkları her iki başarının yanı sıra futbolseverler açısından oynadıkları göze hoş gelen futbolla da tam anlamıyla bir numara olduklarını kanıtladılar. Barça için gerçekten harika bir sezondu. Tek kötü olan sanırım sezon boyunca Atletico’ya her iki maçta da yenilmiş olmaları olsa gerek. Ronaldinho ve Eto’o hiç kuşkusuz takımları adına bu sezon harika işler çıkardılar. Messi’de sezonun ortasından itibaren onlara önemli bir katkı yaptı. Bunların dışında Puyol her zamanki gibi takımı için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu tekrar tekrar gösterdi. İniesta özellikle Xavi’nin olmadığı dönemlerde takıma çok önemli bir katkı sağlayarak son derece değerli bir oyuncu olacağının ipuçlarını verdi.

Real Madrid:

Real Madrid kötü geçirdiği sezonu ikinci sırada tamamlamayı bildi ve Ş. Ligine direk katılma hakkı elde etti. Sezon başında yapılan yanlış transferler, oyuncular arasında meydana gelen sorunlar ve yaşlanan kadro Real’i zor durumda bıraktı. Sezon ortasında Luxemburgo yerine Lopez Caro göreve getirildi. Bu bir süre takıma ilaç oldu ama çok sürmedi. Real Madrid şampiyonlar liginde de ikinci turda Arsenal’e elendi. Bu kötü sezonu ligde ikinci bitirebilmeleri yine de bir nebze olsun başarı olarak görülebilir. Sezon içinde Real ile ilgili birçok tespitimiz olmuştu. Aslında sezon başında Real’den önemli beklentiler içinde de değildik. Bu takım hala transfer politikasını anlamlı hale getiremedi çünkü.

Valencia:

Sezona Kluivert, Edu, Villa gibi transferlerle giren Valencia inişli çıkışlı bir grafik çizince ligi istediği gibi tamamlayamadı. Valencia Real ile giriştiği lig ikinciliği mücadelesinde de son maçta Osasuna’ya kaybederek ligi üçüncü tamamladı. David Villa İspanya’da sezona damgasını vuran isimlerin başında geldi. Özellikle önceki yılların aksine kendi sahasında kötü maçlar çıkarması Valencia’yı şampiyonluk mücadelesinden etti.

Osasuna:

Bu sezonun La Liga’da sürprizini ise Osasuna gerçekleştirdi. Mütevazi kadrosuna rağmen, her sezon olduğu gibi bu sezona da iyi başlayan Osasuna bu yıl farklı olarak zaman zaman düşüşe de uğrasa sezonun sonunu çok iyi getirdi. Son maçlarında da Valencia’yı 2-1 yenerek her iki maçta da yendikleri Sevilla’nın averajla üzerinde kalarak Şampiyonlar ligine katılma hakkını elde ettiler. Teknik Direktör Aguirre bu başarının mimarı elbette. O bu sezon Atletico Madrid’de çalışacak. Raul Garcia ve Milosevic de takımın başarısında önemli rol oynayan oyunculardı. Osasuna’nın gelecek sene şampiyonlar ligi ön elemesini geçip geçmeyeceği, geçse bile herhangi bir başarı elde edip edemeyeceği soru işareti. Kadrolarına mutlaka belli takviyeler yapmak zorundalar. Betis, Sociedad, Celta gibi takımlar hem ligde hem de şampiyonlar liginde oynamayı becerememişti. Bakalım Osasuna bunu yapabilecek mi?

Sevilla:

2005-2006 sezonunu harika geçiren takımlardan biri de Sevilla. Son maçlarda Osasuna puan kaybetmiş olsaydı, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında fırtına gibi esen Sevilla dördüncü olarak şampiyonlar ligine de katılacaktı. Bu gerçekleşmemiş olsa da UEFA kupasını kazanan Sevilla ligde de iyi maçlar çıkardığı sezonu beşinci bitirdi ve yeniden UEFA kupasına katılacak. Gelecek yıl da sanırım kupasının en önemli favorisi olacaklar. Şampiyonlar ligine katılamayacak olmaları kuşkusuz onların geleceği açısından, Editörümüz İlker Dalgıç’ın daha önce belirttiği gibi zor durumda bırakacaktır. Gelecek yıl tüm gayretlerinin ligi ilk iki-üç takım arasında bitirmek olduğu söylenebilir. Daniel Alves ve Jesus Navas hiç kuşku yok ki bu sezonun Sevilla adına en çok dikkat çeken isimleri oldular. Sevilla takımının genç olması da kuşkusuz önemli bir avantaj gelecek yıllar için.

Celta Vigo:

La Liga’ya bu sezon yükselen Celta Vigo için de sezon oldukça iyi geçti. 64 puan toplayan Celta ligi altıncı bitirerek UEFA kupasına katılma hakkını elde etti. Sezona iyi başlayan Celta özellikle kendi sahasında etkili olarak sezonu tamamladı. Fabio Baino, Silva ve Borja sezon içinde Celta takımında öne çıkan isimler oldular.

Villarreal:

Bu sezon tarihinde ilk kez oynadığı Şampiyonlar liginde yarı final oynayan Villarreal ligde aradığını bulamamasına rağmen bu yılın en başarılı takımlarından biriydi. La Liga’yı yedinci bitiren Villarreal UEFA kupasına katılabilmek için İnterToto kupasında oynayacak. 45 bin nüfuslu bu kentin harika takımında Riquelme, Forlan, Jose Mari gibi oyuncular sezon içinde inişler çıkışlar yaşamalarına rağmen iyi bir sezon geçirdiler. Ancak Senna, Javi Venta, Rodriguez, Pena isimleri Villarreal için bu sezonun en çok dikkat çeken isimleriydi.

Deportivo:

Bu sezonun istikrarsız takımlarından Deportivo ligi topladığı 55 puanla sekizinci bitirdi. Sezon başında takımın başına Caparros’u getiren El Turco’da Valeron’un sakatlığı takımı çok fazla etkiledi. Tristan’ın da artık hiç eskisi gibi olamaması önemli bir kadro zafiyeti içinde oldukları gösteriyor. Takıma önemli ilaveler sağlayamazlarsa son on yıla damgasını vuran Deportivo sıradanlaşmaya devam edecek.

Getafe:

Schuster’in takımı sezona harika başlamış ve bir müddet liderde olmuştu. İlerleyen haftalarda düşen performanslarını son maçlarda artırarak ligi ilk on içinde bitirdiler. Mütevazi bir takımla Atletico’nun önünde yer alarak ligi dokuzuncu bitirmeleri de anlamlı karşılanması gerekir. Pernia, Gavilan, Paunovic ve Riki Getafe’de sezonun dikkat çeken isimleri oldular.

Atletico Madrid:

La Liga’nın hayal kırıklığı tam anlamıyla Atletico Madrid oldu. Sezon içinde sıkça değindiğimiz Atletico kötü başladığı sezonu, Bianchi’nin gidip Pepe Murcia’nın gelmesiyle altı-yedi haftalık iyi bir dönem yakaladı ama bu durum uzun sürmedi ve kötü Atletico geri döndü. Ligi onuncu sırada tamamlamış olmaları da ne kadar başarısız olduklarını göstermek açısından yeterli olsa gerek. Galletti, Petrov, Kezman, Maxi gibi çok önemli oyuncular transfer ederek başladıkları sezonda kadrolarıyla orantılı futbolu çok az maçta sergileyebildiler. Barça maçlarında izlediğimiz Atletico’yu sezon boyunca maalesef pek göremedik. Torres’de kendisinden beklenileni çoğu zaman ortaya koyamadı. Bu atmosferde bir oyuncunun çok iyi işler yapabilmesi de kolay değil elbette.

Real Zaragoza:

Kral kupasında final oynayan Zaragoza bu sezona kupada Barça ve Real’i eleyerek damgasını vurdu. Bunun dışında Zaragoza için beraberliklerle geçen bir sezon oldu diyebiliriz.

Everthon, Milito ve Cani Zaragoza takımının önemli isimleri oldular bu sezon.

Athletic Bilbao:

Son Barcelona maçını kazanarak ligi onikinci sırada bitiren Athletic oldukça zor ve kötü bir sezon geçirdi. Ligin büyük bölümünde düşme hattında yer alan Athletic ikinci yarının ortalarından itibaren vites yükseltip ligde kaldı. Bask takımı sadece Basklılar oynar anlayışıyla devam ettiği sürece eski günlerini sıkça yad edecek gibi.

Mallorca:

Mallorca da neredeyse her sezona kötü başlıyor, düşecek takım adayları arasında hep ön planda gidiyor ama son maçlarını kazanarak hep ligde kalıyor. Bu yılda aksi olmadı ve Mallorca kötü geçirdiği sezonu son maçlarda iyiye dönüştürdü ve ligde kaldı.

Real Betis:

Geçen sezonun dördüncüsü çok kötü ve şansız bir sezon geçirdi. En önemli oyuncularından Ricardo Oliviera’nın sezon başında sakatlanmasıyla hem ligde hem de şampiyonlar liginde çok zorlandılar. Chelsea’yi mağlup ederek sükse yarattılar ama o kadar. Neredeyse Celta’nın başına gelenler onlarında başına gelecekti. Celta hatırlanacağı üzere şampiyonlar liginde oynarken ikinci lige düşmüştü. Betis’e bu olmadı ve 42 puanla ligi ondördüncü bitirdiler.

Espanyol:

Sezonu mutlu kapayan bir başka Katalan’da Espanyol oldu. Kral kupasını finalde Zaragoza’yı 4-1 yenerek kazanan Espanyol, ligde kalmayı uzatma dakikalarda attıkları golle başararak ligi mutlu bitirdiler. Geçen sezonki iyi performanslarını yıl boyunca arattı onlar da. Luis Garcia Espanyol adına bu sezon en çok sivrilen oyuncu olarak dikkat çekti.

Racing Santander:

Sezon başında eldeki önemli oyuncularını kaybederek sezona başlayan Santander düşme adaylarının başında geliyordu. Onlar ligin genelinde orta sıralara yakın seyrettiler. Ancak son haftalarda alttaki takımların aldıkları galibiyetlerle ligde kalma mücadelesini derinliklerine kadar hissettiler. Osasuna’yı mağlup ederek ligde kalmayı başardılar.

Real Sociedad:

Nihat’ın San Sebastian günleriyle birlikte Türk kamuoyunun hep yakın markajında olan Socieadad kötü sezonlar geçirmeye devam ediyor. Bu sezonda yine kötü bir sezon geçiren Bask takımı alt sıralardan hiç kurtulamadı. Kovacevic’in sakatlığı, Nihat’ın da eski günlerini aratması Sociedad’ı bir hayli zorladı.

Alaves:

Lige yeni yükselen üç takımdan biri olan Alaves ligde kalıcı olamadı bu kez. Sezon boyunca istikrarsız ve genelde kötü bir performans ortaya koyan takım son haftalarda kazansa da bu onların ligde kalmasına yetmedi.

Cadiz:

Yukarıda Alaves için söylediklerimizi kopya ederek onlar için de söyleyebiliriz. Yeni çıktılar, kalıcı olamadılar, hep kötüydüler son haftalara kadar. Düşmeyi hak etmişlerdi diyebiliriz.

Malaga:

La Liga’nın bu sezon en kötüsü hiç kuşku yok ki Malaga’ydı. Tam anlamıyla felaket bir sezon geçiren Akdeniz takımı ligden de haftalar önce düştü.

La Liga’ya yükselecek üç takım Segunda Liga’daki dört maç sonunda belli olacak. Recrativo ve Gimnastic yükselmeye çok yakın. Levante, Almeria, Lorca, Ciudad, Numancia arasında da kıyasıya bir yarış var.

Hiç yorum yok: