İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

16.05.2007

En Zevkli Mücadele

La Liga’nın 34. Haftası oldukça ilginç sonuçlara sahne oldu. Barcelona’nın Betis karşısında iki puan bırakmasıyla, şampiyonluk yarışı çok daha heyecan verici bir hal aldı. Düşme hattında ise Nastic artık lige veda ederken, Celta Vigo ise Levante karşısında sahasında mağlup olarak ligde kalma şansını oldukça zayıflattı.

La Liga’da 34. haftayı Barcelona lider bitirdi ancak lig böyle sona ermiş olsaydı, kendileriyle aynı puana sahip Real Madrid şampiyon olacaktı. Yani gizli lider Real Madrid diyelim. Son haftalarda iyi futbol oynamayan, Nou Camp’da bile gol bulmakta zorlanan hatta skor avantajını erken kazandığı maçlarda bile farkı açamayan görüntüsü, Pazar gecesi de Betis karşısında tekrar etti. Bu kez çok şanslı değillerdi ve 89. dakikada Sobis Betis’e beraberliği getirdi. Hafta arası Kral Kupası rövanşında Getafe’ye 4-0 gibi ağır bir skorla elenen, Betis’e de iki puan vererek, Real Madrid karşısında şampiyonluk yarışında bir adım geriye düşen Barcelona için gelecek haftalar oldukça stresli olacak. Özellikle de gelecek hafta karşılaşacakları Atletico Madrid maçı, Barcelona’nın kaderini tayin edecek.

Cumartesi gecesi ise yine çok ilginç bir maç izledik. Dört gün sonra UEFA kupası final maçına çıkacağı için as oyuncularını bu maçta dinlendiren Espanyol 20 dakikada 3-1 öne geçtiği maçta üstünlüğünü koruyamadı ve Real Madrid’e son dakikada Higuain’in golüyle 4-3 mağlup oldu. Real Madrid’in bu galibiyeti kendilerini zirveye çıkardı. Sezon başında ve ortasında gol noktalarında zorlanan Real Madrid’in son üç maçta 11 gol atması ve yine son sekiz maçının yedisini kazanması taraftarlarını bir hayli mutlu ediyor. Real Madrid’in 3-1’den gelerek bu maçı kazanması gelecek dört haftada onları önemli ölçüde motive edecektir.

UEFA kupasının diğer finalisti Sevilla ise Recreativo karşısında maçı fazla zorlamadan 2-1 kazanarak, Barça’nın da puan kaybıyla birlikte şampiyonluk şansını yeniden artırmış oldu. Sevilla takımı ardı ardına final maçlarına çıkacak. UEFA, Lig ve Kral Kupasında sona yaklaşırken Sevilla takımı üç kupayı da kaldırmanın hayalini kuruyor.

Zaragoza’yı 2-0 yenerek liderle arasındaki puan farkını dörde indiren Valencia ise şampiyonluk yolunda haftalar sonra tekrar umutlandı. Önlerinde üç takım var ve aradaki fark dört. İşleri elbette çok kolay değil ama puan kayıplarının çok fazla yaşandığı La Liga’da son dört maçını kazanacak bir Valencia’da şampiyonluğa ulaşabilir.

Valencia’ya 2-0 kaybeden Zaragoza’nın ise artık ş.ligi şansı kalmadı. 55 puanlı Zaragoza kalan dört haftada UEFA kupasına gitme yolunda herhangi bir sorun yaşamak istemeyecek. Haftanın en dikkat çeken maçı ise bu sezon evindeki 17 maçta sadece 6 gol yemiş olan Getafe’nin Atletico Madrid karşısında almış olduğu 4-1’lik mağlubiyetti. Tabiî ki bu mağlubiyetin 4-0’lık Barça maçından hemen sonra olması hem şaşırtıcı hem de anlaşılır bir şey. Kral Kupasında finale yükselerek asıl hedefine yeniden ulaşan ve hem de çok önemli bir skorla bunu başaran Getafe’nin Atletico karşısında bu kadar kötü olması pek sürpriz olmadı. Atletico böylece puanını da 54’e yükselterek UEFA kupası mücadelesinde tekrar avantajlı hale geldi.

Ligde 7-11. sıralar arasındaki beş takım ise sadece iki puan farkla sıralanmış durumdalar. Buradaki beş takımdan Getafe hariç diğer dört takımın Avrupa Kupalarına katılmak gibi bir hedefleri var. 50’şer puanlı Recreativo ve Villarreal, 49’ar puanlı Getafe ve Racing, 48 puanlı Mallorca. Son dört maçında 10 gol atıp, 1 gol yiyerek 12 puan alan Villarreal’in yakalamış olduğu form bu takımların arasından sıyrılma şanslarını önemli ölçüde artırdı. Yine içerde dışarıda son haftalardaki maçlarını kazanan Mallorca’da kalan haftalarda oldukça zor maçlarına rağmen gösterdiği performansla büyük bir başarı yakalamış durumda. Ligin iki sürpriz takımı dediğimiz Santander ve Recreativo ise son haftalarda düşüş gösteriyorlar.

45 puanlı Espanyol ve 44 puanlı Deportivo ise ligin bitmesini bekliyor kuşkusuz. Düşme bölgesinde ise Levante, Celta deplasmanından galip gelerek son dört maç öncesi ligde kalma şansını hayli artırdı. Deportivo’yu Athletic’in yenememesi, Nastic deplasmanından üç puanla dönen Sociedad’ın da umutlarını artırdı. Levante’ya kaybeden Celta’nın işi ise bundan sonra çok daha zor olacak. Nastic ise artık La Liga’ya veda etti.

Bir önceki yazıda ligde kalma mücadelesini analiz etmiştim. Gerçekten de ilginç sonuçlar alındı bu haftasonu ve öngörü yapmanın ne kadar zor olduğu bir kez daha anlaşıldı. Celta’nın kaybetmesi, Athletic’in kazanamaması, Sociedad’ın galibiyetiyle yarış biraz boyut değiştirdi. Artık Osasuna’nın bile da acilen puana ihtiyacı olacak.

Şampiyonluk yarışı da müthiş bir hale gelmiş durumda. Real Madrid, Barcelona, Sevilla ve Valencia son dört maça adeta kol kola girecekler. Bu dört takımın da kalan maçlarına bir göz atalım ve ne olabilir diye biraz beyin jimnastiği yapalım.

Barcelona gelecek hafta fikstüründeki en zor maça gidecek. Maç sadece son dört hafta içindeki değil 38 haftalık lig fikstüründeki de en zor maç Barça için. Rakipleri Atletico Madrid ve Atletico’nun son yıllarda Barcelona karşısında inanılmaz bir üstünlüğü var. Barça Atletico karşısında Madrid’de galibiyeti en son 2000 yılında aldı. İki takım arasındaki son beş maçta da galip gelemedi Barcelona. Atletico’nun Getafe’yi de farklı mağlup etmesi morallerini de hayli yükseltti. Formsuz Barcelona’nın o maçta galibiyeti yakalaması gerçekten çok zor olacak. Barcelona, o maçın ardından iki maç üst üste evinde Getafe ve Espanyol ile karşılaşacak. Bu maçlar da çok kolay maçlar değil ama en azından kağıt üzerinde Barcelona’ya yakın maçlar. Barça’nın son maçı ise ligden düşen Nastic deplasmanı.

Asıl lider Real Madrid ise bu dört hafta boyunca Barça’nın Atletico deplasmanına benzer bir deplasmana gidecek. O da Zaragoza deplasmanı. Bu hafta ise Recreativo deplasmanları var. Ardından büyükleri bu sene hayli terleten Deportivo ile evlerinde karşılaşacaklar. Sonra Zaragoza deplasmanı ve ligi Mallorca ile evlerinde oynayacakları maçla kapatacaklar.

Sevilla ise biraz daha zor maçlar oynayacak. Bu hafta ligin sahasında en az gol yiyen takımı olan ancak kupada deplasmanda 3-0 kazandıkları Deportivo maçını oynayacaklar. Zaragoza ile içerde, sonrasında ligin en formda takımı Mallorca ile deplasmanda oynayacaklar. Son hafta ise yine çok formda bir başka takım Villarreal’i ağırlayacaklar. Maçları biraz daha zor gibi ancak UEFA finalini atlatacak olan Sevilla tüm dikkatini lige verecek ve daha iyi sonuçlara imza atacaktır diye düşünüyorum.

Son üç maçını kazanarak tekrar potaya giren ama şansı biraz daha az olan Valencia ise en kritik maçını bu hafta oynayacak. Rakipleri Mallorca. Mallorca deplasmanında puan kaybı yaşarlarsa lig onlar için biter ama kazanırlarsa da muhtemel puan kayıplarını da düşünürsek şansları artacaktır çünkü sonrasında oynayacakları üç maç da Valencia’da olacak. İçerde Villarreal ve Real Sociedad, deplasman maçları ise bir başka Valencia takımı Levante. Tabi bu takımların ligde kalma yarışında olmaları maçları zorlaştıran bir etken. Ne var ki Mallorca deplasmanından üç puanla dönen bir Valencia kalan maçlarını da kayıpsız bitirebilir.

Çok zevkli, heyecan verici bir lig yaşıyoruz. Son dört maçta da bu heyecan daha da artacak ve bütün kulvarlarda son hafta kazananlar belli olacak diye umuyorum.

Hiç yorum yok: