İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

13.08.2007

Bundesliga'da Yeni Sezon...Sıra Orta Sahalarda

Serinin üçüncü yazısında 5 orta sıra takımını yorumlamaya karar verdim. Tabi son 10 takımdan bazılarını orta sıra takımları altına koysam da bu takımlardan bazıları küme düşerse Bundesliga’ya yakışır.

FC NÜRNBERG

Geçen senenin çıkış yapan takımı Nürnberg ile başlıyoruz. Geçen sezon aldıkları 6.lık pozisyonu Nürnberg gibi kısıtlı seyirci kapasitesi ve maddi gücü olan bir takım için mükemmel bir sonuç. Zaten tepe 5’linin arasına girmek bu kalibre takımlar için pek de mümkün gibi durmuyor. Peki Nürnberg sezon sonrası ve öncesi neler yaptı?

En önemli transferleri kaleye... Jaromir Blazek yıllarca Sparta Prag kalesini koruduktan sonra bu yaz Nürnberg’e transfer oldu. Çek kaleci ekolü fikrimce dünyanın en iyilerindendir. Petr Kouba ve Petr Cech örnekleri elimizde. İyi bir kaleci olmadan çok iyi bir takım olmak zordur. Onun dışında 2 sezonda toplam 62 maçta yer alan orta saha oyuncusu Jan Polak en önemli kayıpları. Fenerbahçe’nin rakibi Anderlecht’e transfer oldu. Sol bekte Gresko’nun Leverkusen’e gitmesiyle oluşan boşluğu da Lars Jacobsen ile kapatacaklardır. Lars Jacobsen’i Hamburg ve Danimarka milli takımından hatırlayabiliriz.

Bu sene Nürnberg’de takıma en büyük artıyı katması beklenen transfer ise Charisteas. 2004 Avrupa Şampiyonası ardından aynı hızla yükselemeyen Charisteas, geçen yıl Yunanistanlı bir gol kralı çıkaran Bundesliga’ya geldi. İyi beslenmesi halinde gol atabilen bir oyuncu. Nürnberg’de uzun boylu forvet oyuncusu sayısı da bir hayli fazla oldu aslında. Jelic, Charisteas, Vittek ve Kennedy... 187 ve üzerinde 4 forvet ( ki ikisi 190 cm üzerinde)...

Nürnberg geçen yılki çıkışı arttıramasa da bu yıl yine üst orta sırayı zorlayacaktır. Kadroları iyi ama çok iyi değil. Mintal, Vittek, Galasek gibi iyi oyuncular kadronun çekirdeğini oluşturuyor. Geçen yılki başarılarını tekrarlamak en büyük hedefleri olacaktır ve ben onların bunu başarabileceğine hatta şansları yaver giderse ilk 5’i zorlayabileceklerine inanıyorum.

BOCHUM

Geçen yıl elde ettikleri 8.lik pozisyonu ile yıllar sonra bir çıkış yakaladılar. Hatırlayacağız ki yıllar önce böyle bir çıkış yapmışlar, daha sonrasında UEFA’ya katıldıkları sezonda küme düşmüşlerdi. O yılla bu yıl arasında yine bir benzerlik var ki en önemli golcülerini kaybettiler. Tabi bu demek değil ki küme düşecekler. Bence bu sefer öyle bir hata yapmayacaklardır. Gekas inanılmaz bir sezon geçirdi ve yuvadan uçtu gitti. Kaleci Drobny de öyle. O ise Herta Berlin’e gitti. Ama kaleye çok iyi bir takviye yaptılar ve Shaktar Donetsk’den Latuvska’yı reklerine bağladılar.

Gelen diğer isimler arasında Gekas’ın boşluğunu doldurması beklenen oyuncu Slovak Sestak. Sestak geçen yıl Slovak liginde şampiyonluk yaşadı ve 15 golle dikkatleri üzerine çekti. Sonuç olarak kendini çok üst bir ligde buldu. Onun bu sezon göstereceği performans çok önemli. Forvete yapılan diğer bir isim ise Martin Miecel. Rövaşata vuruşlarıyla bilinen 32 yaşındaki Polonyalı Bundesliga’ya yabancı değil. Uzun süredir uzak kaldığı Bundesliga’ya dönüşünü ise son 2 sezondur Yunanistan’da PAOK’da bulduğu gollere borçlu.

Defansa katkı yapması beklenen yeni transferler arasında Yahia ve Pfertzel var. Yahia aslında Fransa’da ismini duyurup Inter Milan’a transfer yapmış bir isim. Ancak yıllar gösterdi ki o potansiyele sahip değil. Yine de bu transferler benim için kapalı kutu durumundalar. Bundesliga’ya ilk gelişleri ve ne yapacakları belli olmaz. Defansa yapılan bir diğer transfer ise İsveçli Matias Concha. Concha 2005’de şampiyon olan Djurgarden kadrosundaydı ve çıkışı o tarihlere dayanıyor. İsveç milli takımında 4 kez forma giymiş olması belirli bir kaliteye sahip olduğunu gösteriyor. 27 yaşında ve ilk kez İsveç dışında forma giyecek.

Bochum için fikrim şu; Nürnberg’in aksine başarılı olan kadro çekirdeğini koruyamadılar. Küme düşmezler gibi geliyor bana... Ancak 8.lik?... Zor.

HANNOVER

Yıllardır küme düşme tehlikesiyle karşılaşmadan ve lige renk katarak sevdiğim kulüpler arasında yer bulan Hannover 96 (nedense bu 96 eki de beni cezbediyor. Schalke’nin 04’ünü hatırlatıyor olabilir belki de...) bu yıl da kadrosunu korudu ve üzerine bir-iki takviye yaparak 07/08 sezonuna giriyor.

Transferde en önemli isim Mike Hanke. Schalke’den Wolfsburg’a ordan da Hannover’e... Aslında çok umut vaad eden bir isimdi ama çıkış yapması gereken yılları istikrarsızlık içinde geçirdi. Hashemian’ın ilerlemiş yaşı bu transferin amacı bence. Hanke çok yetenekli bir oyuncu. Hem yerden hem havadan etkili ve gerçekten çok hırslı. Umarım Hannover onun için kalıcı ve istikrarlı bir durak olur. Almanya futboluna da çok katkı yapacaktır.

Onun dışında takıma katılanlar Benjamin Lauth ve Sergio Pinto. İkisi de yedekte olacaklardır diye düşünüyorum. Transferde kapalı kutu olan ve sürpriz bir çıkış beklenen “Sal” lakaplı Salvatore Zizzo. Zizzo ABD U20 takımının bir oyuncusu. Cherundulo gibi başka bir ABD’liyi de kadrosunda bulunduran Hannover ABD’lilere bir ilgi gösteriyor. Bakalım genç Amerikalı ( aynı zamanda İtalyan pasaportu da var) Bundesliga’da ne yapacak. Orta sahada oynadığını da söylemeyi unutmayalım.

Gidenlere bakıldığında takımda düzenli yer bulan bir oyuncu göremiyoruz. Bence bu çok önemli. İstikrarlı bir kulüp olmaları onlara her yeni sezon başında bir avantaj sağlıyor. Ben Hannover’in lige yine renk katacağını ve Avrupa kupaları için başarıyla mücadele edeceğini düşünüyorum.

EINTRACHT FRANKFURT

Geçen sezonu küme düşme potasının iki sıra üzerinde bitiren Frankfurt ismiyle kentiyle büyük bir isim aslında. Geçen yıl UEFA Kupası’nda oynadılar ve her zaman iddia ederim ki iki kulvarda oynamaya alışmamış takımlar hep zorluk çekmiştir. Ligde küme düşme potasıyla ilişkilendirilmemeleri gerek. Kyrgiakos, Amanatidis, Takahara, Proll gibi kaliteli oyunculara sahipler.

Takımın uzun süredir formasını terleten Jermaine Jones Schalke’ye transfer oldu. Transfer sezonunun en büyük kaybı Frankfurt için Jones. Galatasaray’dan Inamoto ve Hamburg’dan Mahdavikia iki önemli transferleri. Mahdavikia çok tecrübeli ve takıma katkı yapacaktır. İranlılar, Japonyalılar, Yunanistanlılar göze çarpıyor. Bir de Meksikalı tranfer ettiler. Galindo defansı güçlendirmek için Grasshoppers’dan geldi. Bu çok-kültürlü takımın yine orta sıralarda yer bulacağını düşünüyorum.

WOLFSBURG

Kadrosunda en büyük revizyona giden takımlardan biri de Wolfsburg. River Plate ile yapılan anlaşma, Volkswagen ile yapılan sponsorluk, stadyum derken son 4 yıldır Alman futbolunun heyecanlındıran ancak başarıya ulaşamayan takımlarından biri Wolfsburg.

Hanke ve Klimowicz iki önemli forvet ve yollandılar. Dejagah Hertha Berlin’de istediği çıkışı yapamadı ve bu sefer durağı Wolfsburg. Onun yanında Boakye iyi bir oyuncu. Forvet hattında hala takımda olan Mensenguez ise 102 Bundesliga maçında attığı 4!!!! Golle dikkat çekiyor. Cottbus’ta golcü bir oyun sergileyen Radu ise bir başka gol umudu olacak Wolfsburg için.

Giden oyunculara baktığımızda Kevin Hofland’ı görüyoruz. Sert oyunuyla tanınan Hofland artık Feyenoord oyuncusu. Onun yerini doldurması beklenen oyuncu ise Portekiz’den gelen Ricardo Costa. Sarpei, Langkamp gibi oyuncular da yollananlar arasında.

BU ADAMI İZLEYELİM!!! Diyebileceğimiz oyunu ise Edin Dzeko. Bosna-Hersek’in yeni yıldız forveti diyebiliriz. Bosna U21 takımının kaptanı kendisi. Geçen yıl şampiyon Teplice’deydi ve bu yaz Wolfsburg’a geldi. Bakalım Bundesliga’da Dzeko ne yapacak...

Tahminim hücum hattının yenilenmesi Wolfsburg için iyi olacaktır. Bu yıl kaptanlığa getirilen Marcelinho ise hala takımın en büyük kozu...

Hiç yorum yok: