İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

28.08.2007

La Liga Sezon Öncesi Analizi 2: Avrupa'da Olmayanlar

La Liga Analizi II : Avrupa’da Olmayanlar

La Liga’nın 2007-2008 yılı değerlendirmesinin ilk yazısında, ligi geçen sezon ilk sekiz sırada bitiren ve Avrupa kupalarına katılan takımları incelemiştik. Bu yazıda ise geriye kalan 12 takıma göz atacağız.

RECREATIVO HUELVA

La Liga’ya geçen sezon yükselen ve büyük sürprizlere imza atan Recreativo bu yıla teknik direktör değişikliğiyle giriyor. Geçen yıl takımın başarısında büyük katkısı olan teknik direktör Marcelino Garcia Toral görevinden ayrıldı ve O’nun yerine Zaragoza’da da uzun süre görev yapmış Victor Munoz getirildi.

Geçen yıl ki başarıda büyük katkıları olan oyuncular bu sezon takımda yer almayacaklar. Villarreal’den kiralık olarak gelen ve önemli katkılar yapan üç isim; Lopez Vallejo, Cazorla ve Arzo bu yıl olmayacaklar. Bu üç ismin dışında yine attığı gollerle büyük katkıları olan Uche ve savunmanın önemli isimlerinden Mario takımdan ayrıldı. Merino futbolu bırakırken orta sahanın önemli ismi Viqueria’da Levante’ye transfer oldu.

Villarreal’in Recreativo’ya katkıları bu yıl da sürdü. Kaleye Vallejo’nun yerine Villarreal’in bir başka yetenekli kalecisi Barbosa transfer edildi. Savunmaya Quicke Alvarez ve Caceres’de aynı takımdan alındı. Geçen yıl başarılı maçlar çıkaran İspanya U-20 takımının da önemli isimlerinden Marcos Garcia’da Villarreal’den kiralandı. Nastic’den Calvo, Xerez’den Camunas, Sporting Lizbon’dan Javier Neto, Setubal’dan Varela, Jaen’dan Joselito, Ciudad Murcia’dan Xavi ve AEK’dan İtalyan kaleci Sorentino diğer transferler oldular.

Çok fazla değişim yaşadığını düşündüğüm Recreativo kapalı bir kutuyu andırıyor bu sezon. Geçen yıl ki başarılarını yakalamaları kolay gözükmüyor.

RACING SANTANDER

La Liga’da geçtiğimiz yılın son bölümü haricinde çok önemli bir performans gösteren Racing Santander takımı da tıpkı Recreativo gibi teknik direktör değişikliğiyle sezona giriyor. Yeni teknik direktör, Recreativo’nun geçen yıl ki teknik direktörü Marcelino Garcia Toral.

Santander takımının kadrosunda önemli değişiklikler dikkati çekmiyor değil. Birçok oyuncusu takımdan ayrılan Santander’de gidenler arasında kuşkusuz en önemlisi geçen yıl takıma büyük katkı yapan Sırp futbolcu Zigic. Tüm hücum planlarını üzerine kurdukları bu isim artık yok. Savunmanın başarılı ismi Ruben’de Celta’ya gitti. Felipe Melo Almeria’ya, Scaloni Lazio’ya, Balboa Real Madrid’e gitti. Bu oyuncular dışında Neru, Cristian Alvarez, Matubuena, Juanjo ve futbolu bırakan Alfaro gelecek yıl Racing takımında olmayacak isimler.

Racing dış transferde ise çok Ciudad’dan Ayoze, Malaga’dan Valle, Sporting’den Samuel, Deportivo’dan Duscher ve Valencia’dan Jorge Lopez, Sao Paolo’dan Alex Silva ve Mallorca’dan Jordi Lopez alındı. Kadrolarının güçlendiğini söylemek zor. Geçen sezon ki Santander takımını bu yıl aratmaları kuvvetle muhtemel görünüyor. Aganzo, Garay ve Munitis takımın en etkili üç ismi olarak ön plana çıkıyor.

MALLORCA

Geçen yılın ikinci yarısında büyük bir yükseliş gösteren Mallorca takımı bu sezon da kaldığı yerden devam edecek gibi görünüyor. Yapılan transferler bunun ibarelerini veriyor. Mallorca’da takımdan ayrılan isimler; Crespi, Tristan, Maxi Lopez, Prats, Rafita, Delisabic ve Palermo’ya giden Bosko Jankovic. Jankovic’in gidişi Mallorca için çok önemli bir kayıp.

Mallorca’nın bu sezon ki transferleri ise Getafe’de geçen yıl çok iyi bir sezon geçiren Guiza, Atletico’dan Molinero, Valencia’dan David Navarro, Osasuna’dan Webo, Real Madrid Castilla’dan Borja Valero, River Plate’den Lux ve Uruguaylı Chori Castro.

Genel hatlarıyla iyi bir takım olduklarını söyleyebiliriz. İyi bir savunmaya, iyi bir hücuma ve yabana atılmayacak forvetlere sahipler. Mallorca bu sezon sürpriz yapabilir.

ESPANYOL

Geçtiğimiz sezon ligi önemsemeyen ve UEFA kupasında finale kadar giden Espanyol bu sezon Avrupa Kupalarında olmayacak. Espanyol’da bu yıl olmayacak en önemli isim UEFA kupası gol kralı Pandiani. Edu Costa, Ito, Robuste, Biel, Fedo, Velasco, Julian ve Iraizoz takımdan ayrılan diğer isimler.

Espanyol kadrosuna kattığı isimler ise bu yıl Osasuna’dan Valdo, Spartak Moskova’dan Clemente Rodriguez, Athletic’dan kaleci Lafuente, orta sahaya Partizan’dan Smilijanic ve kiralık süreleri dolan Jonathan ve Sergio Sanchez.

Geçen yıl ki oturmuş ve genç kadrosunu muhafaza eden Espanyol’un iki kulvarda yarışmakta zorlandığını görmüştük. Bu sene ise UEFA kupası yok. Sadece asılmaları gereken bir lig var. Bu nedenle ligde geçen yıla oranla daha başarılı olmalarını bekleyebiliriz. De La Pena, Tamudo, Luis Garcia yine takımın en önemli üç ismi olacak.

DEPORTIVO

Kötü bir sezonun ardından Deportivo takımında Caparros görevi bıraktı yerine ise Miguel Angel Lotina getirildi. Caparros ile birlikte gençleşen ve geleceğin takımını yaratmaya çalışan Deportivo’nun teknik direktör değişikliğini anlamak kolay değil.

La Coruna takımında bu sezon önemli kayıplar meydana geldi. Savunmanın önemli ismi Andrade Juventus’a, takımın önemli isimlerinden Capdevila Villarreal’e, Arizmendi Valencia’ya, Estayonoff Valladolid’e, Juanma Tenerife’ye, Dushcer ise Racing’e transfer oldu. Takımdan ayrılan altı oyuncu da önemli isimler.

Takıma gelen isimler ise kaleye alınan Sporting Gijon’dan Manu önemli bir kaleci olmaya aday. Savunmaya Las Palmas’dan Aythami, Recreativo’dan Pablo Amo ve Almeria’da geçen sezon kiralık oynayan Rodri alındı. Orta sahaya alınan en önemli isim Copa America’nın yıldızlarından Meksikalı genç oyuncu Guardado, Zaragoza’dan Lafita, Sporting Gijon’dan Jairo, Santander’den Tomas ve Momo. Forvete ise kiradan dönen Ruben Castro ve genç golcü Xisco.

Alınan oyunculara ve kadroya genel olarak baktığımızda çok genç bir takım olarak görüyoruz Deportivo’yu. Bu sezon işlerinin kolay olacağını söylemek zor. Güçlü La Liga’da bu kadrolarıyla ligin orta sıralarında yer almaları onlar adına başarı olacaktır.

OSASUNA

Tıpkı Espanyol gibi geçen yıl ligde başarılı olamamasına karşın UEFA kupasında başarılı bir sezon geçiren ve son dört takım arasına kalan Osasuna bu sezon kadrosunda önemli bir takım değişiklikler yaşadı. Bu sezon da takımın teknik direktörlüğünü Ziganda yapacak.

Ziganda’nın Osasuna’sında giden önemli isimler var. Raul Garcia, Soldado, Webo, Valdo, David Lopez, Munoz, Romeo, Milosevic gibi önemli isimler takımdan ayrıldı. Özellikle takımın hücum hattı tamamen yenilendi. Forvet bölgesine; Nastic’den Portillo, Espanyol’dan Pandiani, Şilili Medina, Arsenal’den Meksikalı genç yetenek Carlos Vela ve Belenenses’den Portekizli Dady transfer edildi. FC Zurich’den Margairaz ve Valencia’dan Hugo Viana ise orta sahaya yapılan takviyeler oldular. Savunmada ise takımdan ayrılan Cuellar’ın yerine herhangi bir takviye yapılmadı.

Giden önemli oyunculara rağmen kaliteli transferler yaptıklarını söyleyebiliriz Osasuna’nın. Özellikle yepyeni bir hücum hattına sahip olan Osasuna’nın orta sahada bazı sorunlar yaşaması akla gelen ilk durum. UEFA kupasında mücadele etmeyecek olmaları da lige asılmalarını sağlayacaktır.

LEVANTE

La Liga’ya geçen sezon yükselen ve oldukça kabarık bir transfer listesi oluşturup, 13-14 futbolcu transfer eden Levante ligde kalmayı son haftalardaki oyunuyla başarmıştı. Valencia takımı bu sezon da kaldığı yerden devam ediyor. Yine çok sayıda oyuncuyla anlaştılar bu yaz döneminde.

Bu sezon da şu ana kadar 13 oyuncu transfer eden Levante’de takımdan ayrılan oyuncular şunlar; Nino, Dehu, Kapo, Salva, N’Diaye, Javi, Diego Camacho ve Reggi.

Levante’nin transferleri ise; Messina’dan Rigano, Milan’dan Storari, Sporting Gijon’dan Javi Fuego, Murcia’dan Pedro Leon, Real Sociedad’dan Savio, Recreativo’dan Viqueira, AEK’dan Cirillo, Sevilla’dan David Castedo, Roda’dan Kujovic, Xerez’den Geijo ve Espanyol’dan Robuste.

Yapılan çok sayıda transfer arasında Pedro Leon gibi çok önemli bir yetenek, Viqueira gibi önemli bir orta saha oyuncusu, Savio gibi çok tecrübeli bir isim dikkati çekiyor. Geçen yıl da kaliteli transferler yapılmasına karşın takım olmayı bir türlü becerememişti Levante takımı. Bu sezon bunu daha evvel başarabilirlerse iyi sonuçlara imza atabilirler.

REAL BETIS

Geçtiğimiz sezon ligin son maçında, son on dakikada buldukları golle ligde kalmayı başaran Real Betis bu yıl aynı sıkıntıları yaşamak istemiyor. Takımın başına Arjantinli teknik adam Hector Cuper getirildi. Cuper’in Mallorca ile önemli başarıları vardı geçtiğimiz yıllarda.

Cuper’in Betis’i Sporting Lizbon’un kalecisi Ricardo, Estudinantes’in golcüsü Pavone, Leverkusen’den Sırp savunmacı Marko Babic, yine bir başka savunmacı Brezilyalı Lima, Liverpool’un Şilili sol kanat oyuncusu Mark Gonzalez ve Villarreal’den Arjantinli Somoza’yı kiraladı. Juanlu, Maldonado, Robert, Romero, Benjamin, Oscar Lopez, Contreras ve Dani ise takımdan ayrılan isimler oldular.

Betis hazırlık maçlarındaki performansıyla yeni sezonda farklı olacağının sinyallerini verdi. Kadro kalitesi yabana atılmayacak bir takım olan Betis’in Cuper’le birlikte yeni sezon sürpriz adaylarından birisi olmasını bekleyebiliriz.

ATHLETIC BILBAO

Yine geçen yıl ligde kalmayı son maçta başaran Athletic Bilbao bu sezon takımın başına Sevilla’nın mimarı Caparros’u getirdi.

Transferde ise Athletic takımı ligin en sessiz takımı olarak dikkat çekiyor. Sevilla’dan Ocio, Osasuna’dan David Lopez ve Munoz, Espanyol’dan Gorka İraizoz ve Nastic’den alınan Cuellar şu ana kadar yapılan transferler. Sarriegi, Urzaiz, Iturriga, Javi Gonzalez, Tarantino, Alba ve Lafuente takımdan ayrılan isimler oldular.

Bu haliyle geçen seneden çok farklı bir görüntü çizmesi zor görünen Athletic’in tek umudu bence Caparros olacak. Genç oyuncuları çok sevdiğini bildiğimiz ve bunları iyi işleyebilen Caparros’un Athletic’in alt yapıdan gelen çok sayıda oyuncuyla beraber ligin orta sıralarında bir takım yaratmaya çalışacağını düşünüyorum ama işleri gerçekten zor görünüyor.

VALLADOLID

La Liga’nın yeni takımlarından Valladolid uzun aradan sonra döndüğü ligde kalıcı olmak için çok sayıda transfer yaptı. Mor-Beyazlılar Alaves’den Ogbeche, Deportivo’dan Estayonoff, Getafe’den Dorado, Levante’den Diego Camacho, Cadiz’den De La Cuesta ve Sisma, Valencia’dan Butelle ve Sisi, Sociedad’dan ise Alberto ve Cifuentes’i transfer etti. Ivan Hernandez, Jacobo, Chema, Alberto, Gonzalo ve Toche ise takımdan ayrıldı.

Geçen yıl başarılı olan kadrosunu Valladolid takımının koruduğunu ve özellikle orta sahaya tecrübeli isimlerle katkı yaptığını görüyoruz. Valladolid’in geçen yıl Recreativo’nun yaptığı sürprize benzer bir sürprizi yapması da Nastic gibi alt sıralarda kalmasını da bekleyebiliriz.

ALMERIA

La Liga’nın en yeni takımı diyebileceğimiz, Akdeniz kenti Almeria bu sezon ligde tutunmaya çalışacak. Kadroyu güçlendirmek adına Almeria çok sayıda fazla oyuncu transfer etti. Kaleye Sevilla’dan Cobeno ve Atletico Mineiro’dan Diego Alves transfer edildi. Savunmaya Getafe’den Pulido, Sociedad’dan Juanito ve Lopez Rekarte. Orta sahaya Racing’den Melo, Bayern’den Paraguaylı Dos Santos, Villarreal’den Şilili Vidagonsy ve Poli Ejido’dan Juanma alındı. Forvete ise Castellon’dan Natalio ve Real Madrid Castilla’nın genç golcüsü Alvaro Negredo’yu transfer ettiler.

Aralarında Vesterveld’in de bulunduğu, Rodri, Larrea, Molo gibi on bir oyuncu takımdan ayrıldı. Almeria’nın iyi oyuncular aldığını söyleyebiliriz ama La Liga için tecrübesiz bir takım olduklarını ve lige nasıl adapte olacaklarının soru işareti yarattığını belirtmemiz lazım. Kırmızı-Beyazlı takımın lige renk katacağını umuyorum.

REAL MURCIA

Ligin bir diğer yeni takımı Murcia’da Almeria’dan farklı davranmadı ve çok sayıda oyuncu transfer etti. Real Murcia geçen sezondan çok sayıda oyuncuyu da kadrodan gönderdi. Yepyeni bir Murcia olacağı kesin.

Murcia, Valencia’dan Curro Torres ve Regueiro, Celta’dan Brezilyalı golcü Baiano, İtalyan kaleci Carini, Ciudad’dan İsveçli 1.95’lik forvet Goitom, Villarreal’den Cesar Arzo, Sevilla’dan Gallardo, Alaves’den De Lucas, Real Madrid’den Pablo Garcia ve Mejia, Eibar’dan İnigo, Celta B takımından Matias ve Deportivo B takımından Madrigal’i transfer ettiler.

Ramon, Aranda, Juanmi, Williams, Acciari, Emerson, Lledo, Ruiz, Samuel, Antonito, Nacho Garcia gibi oyuncuların yanı sıra Pedro Leon gibi önemli bir yıldızı takımdan ayrıldı.

Diğer iki yeni takıma oranla çok daha büyük bir değişim yaşayan Murcia’nın oldukça iyi transferleri var ama Levante’nin geçen yıl yaşadıklarını düşündüğümüzde ne kadar takım olabilecekler bu çok önemli.

Hiç yorum yok: