İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

13.07.2010

Arjantin Ne Oynadı

Veya Arjantin ne oynamadı?..

77 lisanda 777 kere yazılıp söyleneni bir kez daha tekrar edelim: Maradona sezonun en formda isimlerinden bir kısmını kadroya almadı, aldıklarının bir kısmını oynatmadı, oynattıklarının da pozisyonlarını değiştirdi.

Garip bir şekilde bu eleştiri yapılırken ismi zikredilen adamların hepsi Inter kadrosunda: Cambiasso, Zanetti, Milito, Samuel... Bahsi geçen takım son Avrupa Şampiyonu ve bahsi geçen oyuncular bu takımın en etkin isimleri. Bunun tesadüf olmadığına dair pek bir haber de çıkmadı bildiğim kadarıyla bir yerlerde. Türkiye'de olsa adamı çiğ çiğ yerler.

Belli ki Maradona kafasında biraz demode de olsa bir şablonla gelmiş kupaya: Defansı bir kenara bırakıyorum, zira oyunun içerisinde yoklar, A planı defansif bütün atraksiyonlar Mascherano'ya endeksli, kanattan devşirme iç orta sahalar Maxi ve Di Maria oyuna genişlik kazandıracak, Messi ve Tevez gezerek rakibin dengesini bozacak, Higuain de arada ayağına düşeni atacak; B planı da A planında olmayan; top tutan, taşıyan, oyun kuran orta saha misyonunun Veron'a devredilmesi. Bu kadar; başka bir şey yok.

Genelde sahaya bu şekilde absürd yayılan takımların defansif zaafiyetleri öne çıkarılır; "topu kim kazanacak" falan denir. Ama bu Arjantin için Maradona motivasyonu ve Mascherano'nun altı önlibero gücünde top kazanma becerisi sayesinde, vasat altı addedilmesini sağlayacak kadar büyük bir sorun olmazdı, olmadı da. Bence sorun daha çok ofans hattındaydı. Kağıt üzerinde Messi ve Tevez ortaya dönük oynarken Maxi ve Di Maria kanatlara açılıyor, rakibi de şaşırtıyorlardı. Ama taktik tahtasında top yoktu ve sahadaki de bu adamların ayağına istenildiği gibi gelmiyordu bir türlü.

Veron artık 35 yaşına geldiğinden mi, yoksa grup maçlarındaki tatlı galibiyetler yüzünden mi bilinmez, Maradona B planının çok fazla üzerinde durmadı.

Aslında Arjantin sahaya 12 kişi çıkabilse, yani A ve B planlarını bir araya getirebilse bir sorun yok; ivme kazandıkları taktirde turnuvanın en iyileri İspanya ve Almanya'yı üst üste koyup yenebilirlerdi. Rakipler 4+2 kişiyle, hatta bazen 4+3 kişiyle geriye yaslandığında da bir sorun çıkmadı; grup maçlarını bu sayede kolay geçtiler. Ama Almanya gibi oyunun her bölgesinde aktif bir rakip karşısında hayal kırıklığı bile olamadılar doğal olarak.

4 yorum:

igallm dedi ki...

chivu arjantinli değil , romanyalı

Övünç Şentürk dedi ki...

Hayatında hiç bir zaman taktiğe ihtiyaç duymamış bir adam Maradona , hep sen çık oyna arkadaş demişler buna.Kendisini hala 80'lerde zannetiği için çıkın oynayın Almanya'dan meşe odununu yedi kafasına.Fatih Terim Style'ın çöküşüdür :)

Arjantin kadrosunda dünyanın en iyi oyuncusunun yanı sıra rahatlıkla ilk 10'a girecek 3 forvet bulundurduğu 2 kupadan eli boş döndü.Büyük ihtimal Messi'nin forma giyeceği diğer 2 kupada da eli boş dönecektir zira Maradona'yı takımın başından alabilecek baba yiğit gelmedi henüz ...

Av. Levent Öge dedi ki...

ben 2014'e kadar takımın başında kalacağını zannetmiyorum. sıkılır o, duramaz o kadar, ha bırakır gider, 2014 civarı geri gelirse ona bir şey diyemem

Mehmet Reşit dedi ki...

Hakikaten Chivu nedir yahu?
Walter Samuel'den ve nezdinde içimizdeki Arjantinliler'den özür dilerim.

Aynı cümlelerle kanaatimi tekrar edeyim: 2014'e kadar dursa, yahut bırakıp 2014'de geri gelse bile "böyle kelepir bir kupa bulacağını sanmıyorum".
Müritleri de sürekli kaybeden bir Maradona'ya nereye kadar sabreder, bilemem artık.