İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

22.04.2010

Türkcell Süper Lig’i Kim Yönetmeli?


Pazardan beri halen daha süregelen şu Hüseyin Göcek üzerinden federasyon eleştirleri artık kabak tadı verdi. En son Beşiktaş ikinci başkanı ne alakaysa Bilica’nın toprağı eşelemesi ile Euro 2016 adaylığını bağdaştırmayı becerdi. Bugün yaşadığımız ne ilk federasyon eleştirisi ne de son olacak. Pazar akşamı muhtemelen Galatasaray – Bursa maçından sonraki bütün konuşmalar hakem – MHK – federasyon ekseninde olacaktır çünkü esasında kimse futbolu sevmiyor. Futbolu sevsek, Alex’in golü, Bilica’nın eşelemesinin onda biri kadar konuşulmazdı. Konuyu dağıtmayalım, dediğim gibi Pazar akşamı kaybeden takım en basit şekliyle tüm suçu hakem – MHK – federasyon üçlüsüne atacak, en basit yolu seçecektir.


Peki federasyon tüm bunlarla uğraşmak zorunda mı? Dünyadaki örneklerine bakılırsa olmamalı. Bugün Avrupa’da kendimizi kıyasladığımız hiçbir ligin yürütme gücü ulusal federasyonlarda bulunmamaktadır.


İspanya’ya bakarsak 1984 yılında kurulan LFP, 1. ve 2. profesyonel ligleri yürüten organizasyondur. José Luis Astiazarán, birliğin başkanlığını yapmaktadır. Öte taraftan İspanya Futbol Federasyonu’nun başkanı ise 1988’den bu yana Ángel María Villar’dır.


Fransa’da ise Ligue de Football Professionnel’in kurulması daha eskidir ve 1944 yılına kadar dayanır. Organizasyonun ilk aşamadaki görevi, profesyonel kulüplerin oyunculara maaşlarını ödeyip ödemediğini kontrol etmekti. Bu işlem 1984’ten beri daha kapsamlı olarak DNCG adlı kurum tarafından yapılıyor. Kurum, bir ve ikinci ligde yer takımların tüm finansal işlemlerini kontrol ediyor.


İngiltere’deki yapı ise bir limited şirketi şeklinde. Premier league bir şirket olarak kuruluyor ve burada mücadele eden takımlar bu şirketin hissedarı oluyorlar. İngiltere’de bu yapının kurulduğu yıl 1992.


Almanya’da ise 2000 yılında anonim şirket olarak kurulan Deutsche Fußball-Liga GmbH, Bundesliga’nın yürütülmesi görevini Alman Futbol Federasyonu’ndan devraldı.


İtalya’da ise Lega Calcio organizasyonu Serie A ve B’nin düzenlenmesinden sorumluydu. Nitekim, televizyon yayın gelirlerini 2. Lig takımlarıyla paylaşmak istemeyen Serie A takımları yeni bir düzenlemeye gittiler ve aynı Premierleague’de olduğu gibi bağlarını diğer liglerden kopardılar. Gelecek sezondan itibaren İtalya İşçi Birliği’nin eski başkanı Maurizio Beretta önderliğinde yeni bir yapılanmaya gidiyorlar.


Tüm bu örneklerde görüldüğü gibi ulusal futbol federasyonları, profesyonel liglerin yönetimi işlerine karışmıyorlar. Federasyonların görevi, milli takımlar, amatör ligler, altyapılar vs. TFF de Türkcell Süper Lig’in yönetimini, tek işlevi federasyonu ve hakemleri eleştirmek olan Kulüpler Birliği’ne devretmelidir. Kulüpler birliği artık, ligin pazarlamasını da kendisi yapsın, marka değeri ile de kendisi uğraşsın, hakemini de kendi eğitsin. Öyle işkembeden federasyona atıp tutacaklarına kendileri uğraşsın, bakalım o zaman kime suçu atabilecekler.

Hiç yorum yok: