İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

24.03.2010

"Alman Basınında Çıkan Haberlere Göre..."

İnternet haberciliği yayıldı yayılalı, artık daha sık karşılaştığımız şöyle bir klişesi var bizim spor basınımızın:

Önce üfürükten teyyare bir haber uydurulur, ki haberciliğin en az doğrulama gerektiren dalının spor haberciliği olması meselesine ayrıca değinme gereği dahi duymuyorum.. Sonra bu haber, sansasyonelliği nispetinde yerel medyada hızla yayılır.. Nitelik ve niceliğinin etkisiyle dış basının da ilgisini çeker; yabancı bir internet sitesinde, hatta belki bir gazetede kendine yer bulur.. Ve filmin koptuğu an; bizim basının, yerel medyadaki ilk habere kayıtsız kalan kısmı, dış basını kaynak göstererek aynı haberi, güya farkında olmadan yeniden servise koyar.

Aslında öyle uzun uzadıya anlatmaya da gerek yok, transfer dönemlerinden bileceksiniz; İtalyan, Alman, İngiliz yayın organları nice Shevchenkolar getirmiştir İstanbul'a, nice Ronaldinholar'ı tesis kapılarından döndürmüştür.


Bu konudaki son örnek ve bu klişemizi bir kulübün resmi açıklamasının diline düşürecek kadar deşifre eden mevzu ise şu:

Galatasaraylı Barış Özbek, güya babası tarafından 16 yaşındaki bir akrabası ile evlenmeye zorlanıyor, kabul etmemesi halinde evlatlıktan red ile tehdit ediliyormuş.
Hürriyet gazetesi, 19 martta haberi verirken dibine de şöyle bir not düşmüş, mesele de bu zaten;
"Alman Express gazetesi, Barış’ın babası Şinasi Özbek’in oğlunu 16 yaşında akrabaları olduğu tahmin edilen bir kızla evliliğe zorladığı iddia etti." (düşük cümle sahibine aittir, MR)
Heyhat, Galatasaray'ın resmi internet sitesinden, Barış Özbek imzasıyla yapılan açıklamadan öğreniyoruz ki, haber ilk defa bir gün önce, yani 18 martta Star gazetesinde çıkmış ve Alman Express gazetesinde mi, artık her neredeyse Star gazetesi kaynak gösterilerek haberleştirilmiş. Buyrun, ilgili kısım:
"Dün Star gazetesi internet sitesinde yayınlandıktan kısa süre sonra kopyalanarak hızla birçok internet sitesine taşınan bu hayal ürünü haber, Alman haber sitelerinin dikkatini çekmiş ve bu sitelerin bazılarında adı geçen gazete kaynak gösterilerek kullanılmıştır. Ancak asılsız haberin Alman yayın organları kaynak gösterilerek bugün yeniden gazetelerimize taşınması, içeriğinin doğru olduğu anlamına gelmemekte, habere yeni detaylar uydurulmasını meşru kılmamaktadır."


Hiç yorum yok: