İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

20.03.2010

Diyarbakırspor Meselesi


Diyarbakırspor küme düşürülmedi. Bunun siyasi sebepleri var. Bu kararın pozitif ayrımcılık olduğunu söyleyenler de var.

Pozitif ayrımcılık dezavantajlı gruplara verilen ekstra haklardır. Amaç ayrımcılıktan kaynaklanan eşitsizliği gidermektir. Böylece aslında eşitsizlik içeren bir hüküm hükme konu olan grubun dezavantajlı durumundan ötürü meşru sayılır. Bir çok kişi ise bunu meşru görmez, çünkü uygulamada pozitif ayrımcılık birilerine çıkar sağlarken diğer kesimi ciddi ölçüde rahatsız eder, demokrasiye ve hukuka ne kadar uygun olduğu tartışılır. Pozitif ayrımcılık genelde kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla yapılır. Kanımca pozitif ayrımcılık tanımını gerçek anlamda veren bir uygulama Fransa'da partilerin seçim listelerini oluştururken erkek ve kadın adayları birer birer yazma zorunluluğudur. Böylece kadınların siyasete katılımı sağlanır, güzel bir uygulamadır.

Diyarbakırspor'a gelirsek.. Türkiye'de Kürtlere pozitif ayrımcılık yapılması taraftarıyım. Zaten bazı alanlarda bunun örneklerini de görüyoruz. Fakat bir spor takımı olarak Diyarbakırspor'un Kürt kökenli vatandaşlar için pozitif ayrımcılık konusu olması doğru değil. Ayrıca yapılan ayrımcılığın etkileri itibariyle bunun çok da "müspet" olmadığı, Diyarbakırspor kollanırken diğer takımlara büyük bir haksızlık yapıldığı ortada. Pozitif ayrımcılık yapılması için ayrımcılığa tabi olmayan tarafların haklarının fazla zedelenmemesi gerekir.
Hepsinden önemlisi ise pozitif ayrımcılık konulan kanunlar ve kurallar itibariyle uygulanır. Siz var olan kuralları uygularken birileri için saptırıyorsanız bu pozitif ayrımcılık değil, hukuksuzluktur.

Diyarbakırspor'un düşürülmemesinde bir etkenin de ligin bu kadar kızıştığı bir dönemde takım düşürmenin yaratacağı sıkıntı olduğunu düşünüyorum.

Örneğin Fenerbahçe'nin Diyarbakırspor'dan alacağı 2 puan birden tüm dengeleri değiştirebilir, hatta Fenerbahçe'yi şampiyon yapabilir. Bu durumda da Bursalılar, Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar haklı olarak "biz Diyarbakırspor'u yendik(veya nasılsa yeneceğiz), Fenerbahçe hak etmediği bir 2 puan aldı" şeklinde itiraz edebilir.

Fakat farz edelim önümüzdeki hafta  Eskişehirspor taraftarı sahayı yaksa, bir sonraki hafta ise helikopter ile sahaya girip oyuncuları kaçırsa Galatasaray'a 4 puan eklenecek diye Eskişehirspor küme düşürülmeyecek mi? Belediye maçında sahaya giren taraftarlar karşısında hakem Hüseyin Göçek'in maçı tatil etmesi normal.  Kurallarda iki kez hükmen mağlup olan takımın küme düşürüleceği söyleniyorsa bu uygulanmalıydı. Diyarbakırspor'un hükmen mağlup olması gerekliydi.

Sezon ortasında takım düşürmek son derece sakıncalı. Bir daha bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için kurallar değiştirilmeli. İki kez hükmen mağlup olan takım küme düşürülmesin, ciddi şekilde puanı silinsin. Böylece diğer takımlar mağdur olmasın.

1 yorum:

Mehmet Reşit dedi ki...

Ben bu ceza kurulu toplantıları için şöyle bir kurgu yapıyorum kafamda:

Diyelim ki bir olay oldu; futbolcular birbirine girdi, sahayı taraftar bastı, taş sopa atıldı, adam vuruldu, adam bıçaklandı, artık ne isterseniz o olsun.. Kurul toplanır, ön hazırlık olarak olaya uygulanabilecek üç farklı yötetmelik maddesi, üç ayrı rapor halinde hazırlanıp getirilir toplantıya; biri ağır bir ceza içerir, biri ne şiş yansın ne kebap, üçüncüsü de mümkün en hafif cezayı.. Kurul da içlerinden olaydan bağımsız duruma göre en uygununu seçip verir. Karar hukuken uygundur, çünkü dayanağı olan bir madde vardır. Dediğim gibi zaten her kararın alternatifi olabilecek başka maddeler de vardır. Ve zaten maddeler de olabildiğince esnektir.

Örnek mi? Hemen:

Beşiktaş'ın maçında adam bıçaklanır. Beşiktaş resmi ağızdan kamuoyuna üzgün olduğunu, verilecek cezaya itiraz etmeyeceğini açıklar. Beşiktaş'ın önünde bir kaç hafta kritik maç yoktur. Hop! 3 maç ceza gelir.

Fenerbahçe'nin maçında adam vurulur. Fenerbahçe daha olayın ertesi günü resmi ağızdan yaygaraya başlar; "adam dışarıda vurulup stada öyle girdi" diyen bile çıkar. Hop! 1 maç ceza gelir.

Galatasaray'ın maçında bir taraftar tribün çatısından aşağı atılır-düşer (düştüyse bile kavga sonucu düşmüştür). Galatasaray'ın bir sonraki iç saha maçı Fenerbahçe iledir. Hop! Ceza meza gelmez.