İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

17.06.2010

Brezilyalı'nın Topla İmtihanı

İtiraf edeyim, kupadaki ilk maçlarının tamamını izlemedim; son bir kaç senede izlemeye tahammül edemediğim takımlardan biridir zaten Brezilya Milli Takımı. Bu yazıyı yazarken ve hatta bu önyargıyı oluştururken herhangi bir nesnellik kaygısı gütmediğimden, Joga Bonitocu çıkışlara da karnım tok. Bu, biraz anti-Brezilya yazısı da olacak anlaşıldığı üzere, evet.

***
Çoğunuz, belki hiçbiriniz bilmezsiniz; Brezilya'da futbolun altyapısını kapsayan yazılı bir kanun var. 18 yaşını doldurduğunda tatbik edilecek değerlendirmede, bu kanunun nihai üç maddesini özümsediğine kanaat getirilmeyen futbolcuların profesyonel sözleşme imzalamaları devlet eliyle engelleniyor:

- Futbolcu, topla olan ilişkisini, ilk teması ile son teması arasında kendini izleyenlere belli edecek bir hareket yapmadan sonlandıramaz.
- Pas, gol ile eşdeğerdir; ancak icab ettiğinde, estetik bir sonuç doğurması kaçınılmaz olduğunda ya da yapacak başka bir şey kalmadığında atılır.
- Ayrıca pas, alanın değil, atanındır; takım arkadaşının beline giden bir estetik pas, golle sonuçlanacak bir düz pasa her şart altında tercih edilir.

***
"Brezilya, itiraz edilemez bir şekilde dünya futbolunun futbolcu fabrikası. Futbolun en üst düzeyde oynandığı yer kabul edilen Avrupa, Brezilyalı futbolcu kaynıyor. Kaba bir nicelik hesabıyla, herhangi bir ligdeki Brezilyalılar toplanıp takım kursa, o ligin zirvesine oynarlar."

Şüphesiz insanın zihnine bu intibayı işleyen en temel unsur; bu ülkede yetişen futbolcuların teknik kapasitelerinin ve saha içi görüşlerinin genel ortalamaya nispeten yüksekliği. Lakin, bir şeye aşırı değer verilmesinin, o şeyin kalitesini düşürdüğü artık bir hayat kaidesi. Brezilyalı futbolcular da, son 20 yılın Avrupa merkezli pragmatist futbolun futbolcuları iyice fizik güce endeksleyip tekdüzeleştirmesi sonucu, tek başına pek bir halta yaramayacak bireysel teknik özellikleri ile değerlendirilir oldular; artık her biri birer Abdurrahman Çelebi.

***
Futbol tarihi boyunca katıldığı hemen her turnuvada Brezilya milli takımının ilk ve hakiki rakibi kendisi oldu. Kendi içerisinde bir sorun yaşamadığı her turnuvanın mutlak favorisiydi, keza aynı şekilde sorunlu gittiği her turnuvada da muhtelif rezalet destanları yazdı.

Durum bugün de böyle. Brezilya, saha içinde 11 kişinin kafasına göre oynadığı; asgari bir birliktelik, zerre ahenk arz etmeyen kepaze bir takım. Büyük bir sürpriz olmazsa bu turnuvadan da hayal kırıklığı ile dönecekler.

Hiç yorum yok: