İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

28.06.2010

İnsan Faktörü


Önce İngiltere’nin sayılmayan “buz” gibi golü, sonrasında Arjantin’in %100 ofsayt olan ilk golü... Kimileri diyor ki: “Maçlar sabaha kadar oynansaydı yine Almanya, yine Arjantin tur atlardı.” Nereden biliyorsun? Sorun da bu zaten. Kimse bilemiyor. Bilemez de. Ama başını Blatter ile Platini’nin çektiği, dünya futbolunun başında oturan bazı adamlar “halk için halka rağmen” kararlarını veriyorlar. Futbolda hiçbir teknolojik yenilik istemiyorlar.

Platini daha 2 Ekim 2007’de buyurmuş. “Video teknolojisi futbolu öldürecektir.” diyor ve devam ediyor: “Futbolda insan faktörü çok önemli. Kameraları bir kullanmaya başlarsak her on saniyede bir oyunu durdurmak, 10 seneye de hakemleri sahadan tamamen çıkarmak zorunda kalırız. Hemen ardından da Premier Lig’e saldırmış: “Çok fazla yabancı oynatıyorlar. Bu durumda bir tuhaflık var ve kesinlikle kısıtlama getirilmesi gerek.” Zaten Avrupa’nın sırf futbol anlamında değil her anlamda kurtuluşu sınırların etrafına görülmez duvarlar örmek değil mi?

Aradan geçen 3 senede hepimiz Platini’nin çizdiği bu güzeller güzeli vizyonda ilerledik. Önce UEFA’nın “Bizim en büyük amacımız, Avrupa Şampiyonasını organize etme sorumluluğunu daha hiç bunu gerçekleştirememiş ülkelere vermek” ilkeleri doğrultusunda Euro 2016, daha 1998’de yeni Dünya Kupası düzenleyen Fransa’ya 1 oy farkla verildi. Video teknolojisi implementasyonundan tasarruf edilen finansmanla, yine “Fair Play” vizyonu çerçevesinde olsa gerek, “Jabulani” diye bir top yapıldı ki herkes şikayetçi.

Platini’nin “10 göz, 6 gözden her zaman daha iyidir” özlü sözüyle oyuna dahil edilen çizgi hakemleri sayesinde

1) Fransa Henry’nin eli sayesinde Dünya Kupası’na katıldı ve cümle aleme rezil oldu.

2) Her Dünya Kupası’nda olduğu gibi kendini yere atan oyuncular oldu, Luis Fabiano topu eliyle 3 kez kontrol ederek gol attı vs.

3) Almanya – İngiltere ve Arjantin – Meksika maçları ve esasında bütün Güney Afrika 2010 FIFA’nın ve hakemliğin utanç turnuvası olarak şimdiden tarih kitaplarına girmeyi garantiledi.

Bütün bu maçlarda (özellikle Almanya-İngiltere karşılaşmasında) ise çizgi hakemleri, doğal olarak toptan hızlı hareket edemeyecekleri için yavaş kalıp nal toplamak zorunda kaldılar.

Bu noktada sanırım çoğu futbolsever, bilhassa Blatter’le Platini’nin kupa sonrası ne diyeceklerini merak ediyorlardı. En azından küçük bir özür, bir açıklama bekliyorlardı. Açıklama bugün geldi: “FIFA maçlara video kameraların konulmasına karşı olan tutumunun ve hakemlerinin sonuna kadar arkasındadır. Bu bağlamda, Güney Afrika 2010’un geri kalan ayaklarında saha içi dev ekranlardan pozisyonların tekrarının gösterimi de engellenecektir.”

Son olarak, bu sansür ve zorbalık rejiminin ne zaman sona ereceğini merak edenler için gelsin: Sepp Blatter, FIFA’nın 2012 seçimlerine rakipsiz, tek aday olarak koşuyor.

Hiç yorum yok: