İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

14.06.2010

İngilizler'in Futbol Egosu


İlker'in "Amerikalılar'ın Futbol Bilgisi" yazısı, bana tarihin tozlu yapraklarından bir sayfayı hatırlattı. Halit Kıvanç'ın o meşhur Dünya Kupası kitapçığından okumuştum, hemen nakledeyim:

Biz ABD'de, bizim bildiğimiz anlamdaki futbolun yeni yeni yeşerdiğini sanırız ya hep; kendimizi bildik bileli ABD'de futbolun gelişmesi için çaba harcanmaktadır çünkü. Peki, ABD'nin ta 1930'da Uruguay'da düzenlenen ilk Dünya Kupası'nda 3. olduğunu kaç kişi bilir?

Nihayetinde puantaj olarak sonuncu olmuş olsalar da Amerikalılar'ın 1934 İtalya Dünya Kupası'na da katıldıklarını belirtelim ki, bir üst paragraftaki durum yanlışlık sanılmasın.

Esas konumuz bu iki Dünya Kupası da değil. 1938 Fransa'yı pas geçen ABD, savaş nedeniyle Dünya Kupası düzenlenmeyen 12 yılın ardından 1950 Brezilya'da hazır ve nazırdır. Gruptaki ilk maçta İspanya'ya yenilirler ve ilk maçında Şili'yi yenmiş İngilizler'in karşısına çıkarlar. Salt egosu şişik İngilizler değil, hiç kimse bu maçta gerçekleşecek bir sürprize ihtimal vermemekte, grubun liderliği için İspanya ile İngiltere arasında oynanacak son maç beklenmektedir.

1950 Brezilya Dünya Kupası, İngiltere - ABD
maçından bir enstantane: Gol, Joe Gaetjens.

Ne var ki ADB, İngiltere'yi 1-0 mağlup eder. Halit Kıvanç ustanın anlattığına göre o zamanlar telefon etkin bir sistem olmadığından maç skorları Avrupa'ya teleks denilen (kusura bakmayın, ne olduğu hakkında tam bir fikrim yok) herhalde telgrafa benzer bir sistemle çalışan aletlerle bildirilmektedir. Ertesi gün bazı İngiliz gazeteleri okurlarına şaşkın bir tonla İngiltere'nin ABD'yi 1-0 mağlup ettiği haberini duyururlar. Teleks ile gelen skorun yanlış geçildiğine ve maçı ABD'nin kazanmış olamayacağına hükmetmişlerdir. Haberlerindeki sürpriz havasının sebebi ise, takımlarının ABD'yi sadece 1-0 yenebilmiş olmasındandır.

Bu maç ile ilgili, İngilizcesi iyi olanlar için şöyle ayrıntılı bir sayfa önereyim:

1 yorum:

Av. Levent Öge dedi ki...

hatta, bu maçtan sonra "1-0 olur mu len 10-0'dır o" diyerek ingiltere abd'yi 10-0 yendi yazan bile çıkmış